Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2024 22:49

Китай здається чи Китаю вдається? Останні корективи "мирних планів" для України

Китай здається чи Китаю вдається? Останні корективи "мирних планів" для України
Фото: gettyimages.com

Поїздка Дмитра Кулеби у Гуанчжоу спричинила новий сплеск зацікавленості "мирними планами": про них знову заговорили у США та у Китаї. Схоже, їх коригують на ходу.

Про Трампа і "чарівну паличку"

Якщо у президентських виборах переможе Дональд Трамп, Україна отримає колосальний кредит та небачену кількість зброї. Із таким сенсаційним одкровенням виступив у статті для The Wall Street Journal (WSJ) держсекретар адміністрації Трампа-президента Майк Помпео. Детальніше план виглядає так: згуртувати країни Сходу проти Ірану (Ізраїль, Саудівську Аравію), знизити ціни на нафту (домовитися з ОПЕК про збільшення видобутку), надати Україні ленд-ліз на 500 мільярдів доларів, завдяки чому країна зможе швидко закупити достатню кількість зброї, зняти обмеження на види та дальність її застосування. Та ввести проти Росії дієві санкції.

Країна-агресорка на тлі таких потужних сигналів отримує умови для миру. Серед них демілітаризвація Криму, виплата репарацій Україні, котра вступає до НАТО. Альянс створює фонд для озброєння України на 100 мільярдів, ЄС приймає до себе Україну. Якщо Росія виконує умови - з неї потроху знімаються санкції.

Найменше, чого хоче Трамп за свого другого президентства - це зовнішньополітичний провал. Це може статися якщо продовжуватиметься нерішуча політика Байдена щодо України або перемога Росії.

Китай чернетки пише

Зі свого боку активізувався Китай. Після візиту глави українського зовнішньополітичного відомства Дмитра Кулеби з Піднебесної надійшли сигнали про готовність поступитися власним планом на користь "бразильсько-китайського". Пекін запевняв, що його підтримує більшість держав світу. До Бразилії, ПАР та до Індонезії, які раніше намагалися запропонувати свої "мирні плани", поїхав спецпредставник КНР у справах Європи Лі Хуей. Метою поїздки є напрацювання шляхів для досягнення миру в Україні, розповіла речниця МЗС КНР Мао Нін.

Результатом може стати спільний план від країн Глобального Півдня. Але цією активністю Китай різко звужує можливості Заходу, зокрема США, у тому щоби долучати до розробки свого варіанту мирного плану інші країни.

Конкуренція в тематиці

Оновлений план Трампа у викладі Помпео виглядає краще, ніж "території за мир". Це була попередня версія, згідно з якою Україна має поступитися територіями. Але і він не є ідеальним. До того ж, значно відрізняється від попередніх заяв Дональда Трампа про "закінчу війну одним дзвінком". Тай видається він нереальним.

Для всього світу завершення війни Росії в Україні стане своєрідною матрицею для всіх майбутніх конфліктів. Тобто на прикладі України Китай та США, можливо, хочуть розробити універсальний "вогнегасник" для збройних конфліктів. Цікаво, що сам Дональд Трамп раптом розповів про розмову з президентом Володимиром Зеленським: не торкаючись "планів миру", пояснив факт агресії "військовою машиною" та тим, що у Росії через зростання цін на нафту "раптом стало забагато грошей".

"Дональд Трамп використовує дзвінок Зеленському проти Джо Байдена та політики демократів у межах виборчого процесу, - пояснив Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. - Він заходить на геополітичні, у тому числі, традиційні для демократів, теми".

А от Китай має на меті суто геополітичну мету - стати посередником швидкого та успішного миротворчого процесу.

А ЄС заявляє, що для Європи існує тільки "Українська формула миру", яка стала предметом обговорення на першому Глобальному саміті миру у Швейцарії. Про це заявила представниця Єврокомісії Набіла Массралі. Вона наголосила, що Китай може вплинути на Росію. За українську формулу офіційно висловилися і США, однак Дональд Трамп навіть не згадує цей план.

Два плани звести до одного

Тому на фінішну пряму зрештою вийшли "бразильсько-китайський план" та "Українська формула". Єдине, у чому вони дотичні, - позиція про участь як України, так і Росії у мирних переговорах. Скоріш, саме у цьому напрямку і працюють США та Китай, хоча й кожна з цих країн по своєму напрямку. Важливо те, що Дональд Трамп навіть у разі своєї перемоги не зможе нічого зробити з успішним планом для України, котрий реально підтримає більшість держав світу.

"Візит міністра закордонних справ України до Китаю стане гарним фундаментом для синхронізації наших позицій. Перші результати ми вже чули: про суб'єктність, про територіальну цілісність, і це для нас дуже важливо. Думаю, великі шанси побачити китайську делегацію на другому Глобальному саміті миру, а Китай, він заявив про це публічно, буде і далі допомагати нам шукати дипломатичні шляхи вирішення війни. Звичайно, наші плани відрізняються. Їх потрібно синхронізувати, але якщо Китай приїде на другий Саміт миру, це означатиме, що китайська сторона визнала Українську формулу миру. І я думаю, що, враховуючи успішну поїздку Дмитра Кулеби, може готуватись особиста зустріч двох лідерів, порядок денний проговорюється сторонами", - зазначив Олексій Буряченко.

Зараз ви читаєте новину «Китай здається чи Китаю вдається? Останні корективи "мирних планів" для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути