Ексклюзиви
середа, 29 лютого 2012 10:03

Кірєєва перевели до Печерського суду без конкурсу та екзамену

Кірєєва перевели до Печерського суду без конкурсу та екзамену

Вищий адміністративний суд 28 лютого відмовив соратникам екс-прем'єра Юлії Тимошенко в задоволенні позову з вимогою звільнити суддю Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва, що засудив її до семи років позбавлення волі.

Під час засідання стало відомо, що кваліфікаційний іспит пану Кірєєву замінили співбесідою, а конкурс на заміщення посади судді Печерського суду не проводився через відсутність інших претендентів, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Родиону Кирееву оформили перевод".

З проханням зобов'язати президента Віктора Януковича скасувати своє рішення про переведення Кірєєва в Київ до Вищого адміністративного суду (ВАС) звернувся народний депутат Юрій Одарченко ("БЮТ-Батьківщина"). Він також попросив ВАС зобов'язати змінити рішення про переведення судді та Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС).

Він звернув увагу на те, що Кірєєв був переведений до столиці з Березанського міського суду Київської області в обхід чинної процедури.

Одарченко процитував ст. 71 закону "Про судоустрій і статус суддів", в якій говориться, що переведення судді до іншого суду в межах п'ятирічного строку здійснюється за результатами конкурсу на вакантну посаду, а також на підставі результатів складання кваліфікаційного іспиту. За його словами, обидві умови не були дотримані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко про помилування: Я не чекаю і не хочу від Януковича жодної "милості"

"Виходить, що єдиною підставою для перекладу Кірєєва було його особиста заява на ім'я президента", - обурився депутат.

У розпорядженні видання опинилася копія заяви Кірєєва. У документі, датованому 1 лютого 2011 року, він просив президента перевести його на посаду судді Печерського райсуду "у зв'язку зі зміною сімейних обставин (необхідністю догляду за хворою матір'ю)". 20 квітня прохання було задоволено.

Члени суддівської колегії попросили представника Одарченка Дмитра Ільченка уточнити, на підставі якої норми закону президент може скасувати свій указ, а також що буде з Родіоном Кірєєвим, якщо вони визнають рішення про його переведення незаконним. Відповісти на ці питання Ільченко не зміг.

Представник ВККС Олена Титова заявила, що переведення судді був здійснений відповідно до закону. Вона пояснила, що конкурс не проводився, оскільки інших охочих зайняти цю посаду на той момент не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко в листі до Луценка: "Вони проголошують вироки нам - отримують вирок собі"

На питання, як Кірєєв дізнався про вакансію, суддя відповіла: "Він звернувся із заявою, в якій запитав, чи є вакансії в Печерському суді".

Вона також назвала причину, через яку Родіон Кірєєв не здавав кваліфікаційний іспит.

"Положенням про порядок переведення судді в межах п'ятирічного терміну встановлено, що кваліфікаційний іспит здійснюється шляхом проведення співбесіди з кандидатом", - сказала Титова.

Для прийняття рішення колегії суддів знадобилося близько 15 хв.

"У задоволенні позову відмовити в повному обсязі", - оголосив головуючий суддя Олександр Веденяпін, не назвавши причини такого рішення.

Зараз ви читаєте новину «Кірєєва перевели до Печерського суду без конкурсу та екзамену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути