Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2022 22:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Казахстан допомагає РФ обходити санкції - "Схеми"

Казахстан допомагає РФ обходити санкції - "Схеми"
Кахахстанський банк допоможе росіянам. Фото: РБК

Казахстанський банк Altyn Bank, у якому понад 50 відсотків власності належить китайському банку, дозволяє громадянам Російської Федерації дистанційно оформлювати віртуальні картки міжнародних платіжних систем Visa/Mastercard та замовляти пластикові картки кур'єрською доставкою.

Через особистий кабінет, можна "ініціювати випуск нової картки". Також є опція отримати пластикову картку, замовивши кур'єрську доставку, йдеться у розслідуванні "Схем" (Радіо Свобода).

Altyn Bank – комерційний банк із центральним офісом в місті Алмати, Казахстан. Відповідно до інформації на сайті, акціонерами банку є China CITIC Bank Corporation Limited (50,1%), китайська компанія China Shuangwei Investment Co., Ltd. (9,9%) і AO "Народний Банк Казахстану" (40,0%).

Журналісти звернулись до банку як потенційні клієнти і поцікавились щодо можливості оформлення карток для громадян Росії. Через месенджер WhatsApp у банку підтвердили, що "цифрову карту можна відкрити моментально", та додали, що також "доступно випустити цифрову карту в пластику і замовити доставку кур'єром".

Пізніше, у письмовій відповіді у Altyn Bank повідомили, що "нерезиденти Казахстану мають можливість дистанційно стати клієнтами банку". Для цього треба мати індивідуальний ідентифікаційний номер (ІПН) Республіки Казахстан, мобільний номер (допускається й іноземний) і документ, який посвідчує особу". Для реєстрації банк просить скачати їхній додаток.

При цьому оформити казахський ІПН можна онлайн, подавши заявку через "Altyn-i" – це проєкт цифрового банку, бренд, створений Altyn Bank. На сайті вказано, що відповідь можна отримати впродовж одного робочого дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Казахстану Токаєв заявив про підтримку територіальної цілісності України

29 березня цього року до казахстанських банків був розісланий лист за підписом заступника голови Нацбанку Казахстану з попередженням про те, що послуги деяких казахстанських банків щодо видачі дозволів іноземним громадянам, які перебувають під міжнародними санкціями, – ризиковані.

У листі також згадувалося, що представники самих міжнародних платіжних систем Visa/Mastercard повідомили "про ризики залучення казахстанських банків до видачі карт громадянам іноземних держав, на території, яких були призупинені операції з їхніми картками". У першу чергу малася на увазі Росія, пише Forbes.kz.

Росія стикається з нестачею мікрочіпів, оскільки азіатські виробники призупиняють виробництво через пандемію коронавірусу, тоді як європейські постачальники припинили співпрацю з Москвою через санкції і звертається до виробників мікрочіпів у Китаї для карток своєї платіжної системи "Мир", щоб обійти західні санкції.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан допомагає РФ обходити санкції - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути