понеділок, 02 жовтня 2017 14:47

Катавасія з мовною статтею: угорські депутати ігнорують Київ

Катавасія з мовною статтею: угорські депутати ігнорують Київ
Фото: 112.international

Депутати Національної асамблеї Угорщини відмовилися зустрічатися з українськими колегами для обговорення мовної статті закону про освіту.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на погоджувальній раді.

"Наші колеги пропонували угорським депутатам зустрітися, щоб обговорити положення закону. На жаль, угорські колеги відмовилися від такої зустрічі. Тому маємо використовувати всі міжнародні майданчики для роз'яснення позицій України відносно ухваленого закону про освіту", - сказала Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний закон. Угорщина висунула ультиматум

5 вересня народні депутати 255-ма голосами підтримали освітню реформу. 28 вересня закон "Про освіту" набув чинності. Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову у молодших класах, а із середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «Катавасія з мовною статтею: угорські депутати ігнорують Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути