вівторок, 13 липня 2021 21:23

Кандидатом у президенти Аваков бути не може - експерт

Кандидатом у президенти Аваков бути не може - експерт
Якщо Рада не проголосує за звільнення Авакова, це тільки укріпить його позиції, вважає експерт. Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Нічого не вказу на те, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який подав заяву на звільнення, планує позмагатися за крісло президента.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віталій Бала.

"Кандидатом у президенти бути не може. У нього нема такого рейтингу. Для цього мав би вибудовувати певну технологічну кампанію, позбавлятися своїх антирейтингів. Про це треба заявити і залишатися у політиці. Поки таких рухів не бачу", - зазначив Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пересидів Порошенка, третій рік тримається при Зеленському - про Авакова зробили інфографіку

На його думку, заява Авакова могла бути технологічним ходом.

"Зеленський сильно втрачає свої позиції, у першу чергу – на міжнародній арені. Ми бачили провальний візит у Берлін, про який усі мовчать. Ще неприємнішим буде візит до США. Можливо, команда Авакова прорахувала і вирішила, що зараз варто іти ва-банк. Усі розуміли, що відносини між Офісом президента і міністром напружуються. Голосувати ніби мають 15 липня. А зараз літо, усі хочуть відпочивати. У такий спосіб могли спробувати провернути ситуацію на свою користь.

Написати заяву і піти – різні речі. Ще має Верховна Рада проголосувати. Якщо не проголосує, це тільки укріпить його позиції. Він продемонстрував, що не тримається за крісло і готовий іти у відставку. Якщо парламент задовільнить його прохання, постане інша проблема – хто буде міністром? Якщо призначать некомпетентну людину, буде велика біда. МВС – серйозна структура, там і прикордонники, і служба надзвичайних ситуацій. Щоб зачистити кадри Авакова, потрібно багато часу. Можливо, навіть роки.

Команда президента зраділа цій заяві. Вони з Аваковим нічого не могли зробити. У Кабінеті міністрів усі ручні, це виконавці вказівок із Банкової. А Аваков працював собі абсолютно спокійно. Крім президента йому ніхто нічого не міг сказати. І невідомо, чи вказував йому щось Зеленський. Його самостійність і впливовість була запобіжником для випадкових людей, які прийшли до влади і намагаються сконцентрувати у себе повноваження. Ця заява дає сигнал людям, які розуміють, що Аваков є певним балансом для того, щоб вся влада не сконцентрувалася на Банковій. Ці люди не проголосують", - пояснив експерт.

13 липня Арсен Аваков подав заяву на звільнення з посади міністра внутрішніх справ, яку займав 7,5 років.

Президент Володимир Зеленський уже запропонував кандидатуру на цю посаду - народного депутата від "Слуги народу" Дениса Монастирського.

Зараз ви читаєте новину «Кандидатом у президенти Аваков бути не може - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути