неділя, 03 липня 2011 11:24

Канада назло Росії проведе наймасштабніші військові навчання біля Арктики

Канада назло Росії проведе наймасштабніші військові навчання біля Арктики

Канадські збройні сили проведуть у серпні найбільші за останні роки маневри в Арктиці.

Про це оголосив у Кандагарі міністр оборони країни Пітер Маккей, який прибув на церемонію проводів канадського контингенту з Афганістану.

Навчання під кодовою назвою "Нанук" пройдуть у кілька етапів на Баффіновій Землі, а також в районі острова Елсмір - найпівнічнішого з островів канадського арктичного архіпелагу. У них будуть задіяні винищувачі CF-18, літаки-розвідники, військово-транспортні літаки, бойовий корабель і підрозділи військ із баз в провінціях Квебек і Альберта, а також інуїти-резервісти з 5-ї патрульної групи канадських "рейнджерів".

Загалом у майбутніх маневрах братимуть участь близько 1 тисячі військовослужбовців. Як зазначив міністр оборони, їх мета полягає в тому, щоб розширити присутність Канади на Півночі. Уряд країни, додав він, "має намір і надалі надавати кошти на ці завдання".

Зазначимо, що 1 липня, Міноборони Росії повідомило про намір створити дві бригади для захисту своїх інтересів в Арктиці.

"Генеральний штаб зараз опрацьовує плани створення двох таких з'єднань. У планах повинні бути враховані місця дислокації, озброєння, чисельність та інфраструктура", - сказав глава відомства Анатолій Сердюков.

На територію Арктики, де може бути зосереджено до 25% нерозвіданих світових запасів нафти і газу, претендує відразу вісім держав: Росія, Канада, Данія, Фінляндія, Норвегія, Швеція, США та Ісландія.

Боротьба за Арктику загострилася в 2007 році після того, як відомий полярник і депутат Держдуми РФ Артур Чилінгаров встановив російський прапор на дні Льодовитого океану в точці Північного полюса. У разі якщо Росія доведе, що ці хребти є геологічним продовженням російського континентального шельфу, вона зможе отримати 1,2 мільйона квадратних кілометрів площі в Арктиці і можливість розробки родовищ нафти і газу в трикутнику Чукотка - Мурманськ - Північний Полюс.

Зараз ви читаєте новину «Канада назло Росії проведе наймасштабніші військові навчання біля Арктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути