середа, 15 липня 2020 11:36

Як Вікіпедію перетворюють на джерело чорного політичного піару

Автор: Facebook
  Політичні штаби зловживають очорнюючи своїх опонентів у Вікіпедії - каже Роман Мельник
Політичні штаби зловживають очорнюючи своїх опонентів у Вікіпедії - каже Роман Мельник

По всій країні розгортають передвиборчі штаби. Політична гонка стартувала. Місцеві вибори підсилюють інтерес до Вікіпедії, адже електорат все більше гуглить кандидатів і читає, що про них пишуть "в інтернетах". У передвиборчій кампанії Вікіпедія може стати джерелом чорного піару проти опонентів. Про це Gazeta.ua розповів співзасновник ГО "Українська Вікіпедія" Роман Мельник.

"Кожен поважний політик і амбітний початківець починає цікавитися, що там про нього пишуть на Вікіпедії, або шукає шляхи, як туди потрапити. В Україні ніша піару у Вікіпедії лише формується. 2019 року стало відомо про піар-агенцію Вікібізнес, котра працювала над репутацією топових політиків в СНД. Тоді їй нібито заблокували кількадесят акаунтів у Вікіпедії. Сторінку на вікі теоретично може створити будь-хто. На практиці ж, лише у досвідченого користувача із статусом модератора (патрульний, адміністратор) шанси, що статтю не видалять високі. Далі починається найцікавіше. Якщо у депутата чи кандидата в мери вже є сторінка у Вікіпедії, то виявляється, туди будь-хто може внести критику. Але натомість, якщо вона вже додана, забрати Критику чи Скандали дуже важко. Вас одразу звинуватять у відбілюванні репутації та заангажованості.

Якщо у депутата чи кандидата в мери вже є сторінка у Вікіпедії, то виявляється, туди будь-хто може внести критику. Але натомість, якщо вона вже додана, забрати Критику чи Скандали дуже важко. Вас одразу звинуватять у відбілюванні репутації та заангажованості

Результат простий - ваш акаунт блокують, а Критика і Скандали залишаються. Цим і зловживають політичні штаби, очорнюючи своїх опонентів у Вікіпедії. Бо це має величезний вплив на виборців - сторінка на Вікіпедії індексується одразу на верху пошукової видачі Google. Політичні чвари та агресивні методи конкуренції неодноразово призводили до гучних скандалів, судів і таке інше. З 2006 року серед жертв та замовників такого піару, окрім відомих особистостей, стали і Конгрес США, і Офіси Президентів різних держав, і навіть великі PR-агентства, які могли б дати професійну відсіч риториці опонентів.

Загалом же, ринок онлайн-репутації не новий. 2005-го ІР-адреса Палати представників США була заблокована, за спроби відбілювати біографію Марті Міхана. Через рік ЗМІ викрили уже працівників конгресу США на коригуванні репутації конгресменів. 2007-го з'ясувалося, що Microsoft заплатила програмісту Ріку Джелліффу за редагування статей Вікіпедії про продукцію компанії. Зокрема, статтю про Office Open XML. 2012 року стало відомо, що обидва виборчі штаби Обами і Маккейна здійснювали суперечливі редагування статей Вікіпедії. А 2014-го попалася на корупції та була звільнена працівниця Wikimedia Foundation Сара Стірх. Через представлені докази редагування статей за гонорари від клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія Порошенка виграє у Києві. Чи зможе "Слуга народу" приборкати Кличка?

Зазвичай, як для політиків, так і для зашкварених бізнесменів репутаційний менеджмент за допомогою Вікіпедії починається з видалення розділів Критика і Скандали. До того ж, за наявності невеликого бюджету у Вікіпедії досить просто організувати PR-кампанію будь-якої направленості, адже жодних ґрунтовних механізмів захисту від таких дій система вільної енциклопедії не передбачає", - підкреслив експерт.

До другого туру виборів мера проходять 2 кандидати - Віталій Кличко та Андрій Пальчевський. За лідера політичної сили "Перемога Пальчевського" проголосують 11% киян. За чинного мера готові віддати голоси 44% респондентів, з-поміж тих, хто готовий взяти участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

Про це свідчать результати опитування соціологічної служби Центра Разумкова.

Зараз ви читаєте новину «Як Вікіпедію перетворюють на джерело чорного політичного піару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути