четвер, 29 липня 2010 20:40

Йосип Вінський хоче ліквідувати сільські ради

Йосип Вінський хоче ліквідувати сільські ради

Лідер партії "Народна влада" Йосип Вінський вважає, що в Україні слід провести адміністративно-територіальну реформу.

Про це він заявив під час прес-конференції у Тернополі.

"Ми залишаємося у полоні радикальної помилки, яка багато років обговорюється, але з неї ніяк не можуть вийти наші політики. Вона називається "базовий рівень – рівень сільської ради". Не може бути сільська, селищна рада базовим рівнем. Бо не має ні майна, ні фінансів, ні кадрового ресурсу – нічого, щоб забезпечити власну життєдіяльність".

На його думку, слід ліквідувати сільські ради і райдержадміністрації.

"Базовий рівень має бути рівень сільського району і міста. Він повинен покривати усю державу. Тобто, має бути голова міста, голова району, районна рада, міська рада, територія, закріплена за районом і за містом, власне джерело надходження в бюджет там і там, власна комунальна власність у району і міста – як це є в інших країнах.

Він навів приклади формування влади в інших державах.

"У Польщі ви не знайдете жодної сільської ради. Вони провели цю реформу і мають "гміну". Це таке утворення, як наш район. Можливо, менше по території. Мінімум 15 тисяч людей, а населених пунктів – 5-7. І вона формує всю систему влади на певній території. Можете у Фінляндії подивитися – там система комун. Райдержадміністрація у сільському районі виглядає абсурдно. Є райадміністрація – нема місцевого самоврядування".

Вінський хоче змінити і роль обласних адміністрацій.

"Обласні адміністрації треба по-іншому назвати. Наприклад, префектурами. І функції у них мають бути інші – пов"язані із контролем, як виконуються права і свободи людини, координації діяльності органів центральної влади і координації силових структур".

Така модель, за словами політика, діє у Францїі.

"Вона добре себе зарекомендувала. Але це має бути 15-20 людей, які від імені центрального уряду виконують такі функції на території області. А ніяким чином не впливають на рішення обласної ради. Який абсурд: у Тернопільській області головного лікаря обласної лікарні призначає обласна рада, бо це комунальна власність. А начальника управління охорони здоров"я – облдержадміністрація.

Він переконаний, що зміни у системі влади можливі. Але він наразі впливу на них не має.

"Сьогодні у Верховній Раді тільки три народні депутати від нашої партії. І поки я не бачу активної позиції із реформування місцевої влади. Всі говорять, що це треба робити. Для того потрібно, щоб фракція внесла проект на погоджувальну раду. Це можуть зробити або Регіони, або БЮТ, або Наша Україна, або литвинівці, або комуністи. Але ніхто не рішиться винести це питання".

Лідер партії "Народна влада" Йосип Вінський збирається брати участь у місцевих виборах.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Йосип Вінський хоче ліквідувати сільські ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути