середа, 28 вересня 2011 11:37

Із змішаною системою опозиції доведеться ризикувати – експерт

Із змішаною системою опозиції доведеться ризикувати – експерт

Депутати проголосують за законопроект про змішану систему виборів до парламенту. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

За його словами, президент Віктор Янукович пропонує відповідний законопроект через рейтинги Партії регіонів.

"Стає зрозумілим, що за пропорційної системи виборів вони не наберуть не те, щоб конституційну, а й звичайну більшість у парламенті. За змішаної системи у них з'являються можливості для фальсифікацій. На мажоритарних округах буде задіяний механізм "тушок" - тих, хто переможе, мобілізують у пропрезидентську більшість. На таких округах найлегше застосовувати адмінресурс. Міжнародні оглядачі та журналісти підуть до Центрвиборчкому, будуть дивитися на рейтинги та екзит-поли партій. На місця буде звертатися менше уваги. В політології є закон: чим менше виборчий округ, тим легше використовувати адмінресурс – купити всіх чи натиснути на них", - зазначив Таран.

"За часів Леоніда Кучми застосовували змішану систему. Коли у нього було не більше десяти відсотків підтримки в Україні, за рахунок мажоритарників у нього була більшість у парламенті. Зараз влада пропонує однотурні мажоритарні вибори. Тоді вона зможе висувати одного кандидата, а від опозиції їх буде багато. Це буде такий варіант, як на виборах мера Києва, коли вдруге переміг Леонід Черновецький", - наголосив Таран.

Політолог зауважив, що за змішаної системи опозиції буде важче.

"На мажоритарку треба кошти – доступ до бізнесу. Їм щоб виграти, треба зробити дуже багато, ризикуючи всім на світі. Якщо кандидат від опозиції буде єдиний, то він матиме шанс пройти на виборах", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Із змішаною системою опозиції доведеться ризикувати – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути