Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 13:38

Історичне рішення: Рада прийняла законопроєкт про медичний канабіс

Історичне рішення: Рада прийняла законопроєкт про медичний канабіс
Парламент прийняв законопроєкт про медичний канабіс. Фото: МОЗ

Парламент ухвалив законопроєкт щодо використання в медицині ліків на основі канабісу.

"За" проголосували 248 народних депутатів, повідомила 21 грудня пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

"Історичне рішення. Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс - це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу, тощо", - сказано в повідомленні.

Після першого читання закон був суттєво доопрацьований. До нього було подано майже 900 правок, з яких враховано понад 100.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легалізацію медичного канабісу підтримав до другого читання профільний комітет Ради

Міністерство охорони здоров'я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу.

"Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом", - звітує відомство.

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон почне діяти через пів року після його опублікування. Це приблизно друге півріччя 2024 року.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Історичне рішення: Рада прийняла законопроєкт про медичний канабіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути