пʼятниця, 07 вересня 2012 17:28

"Хочеться піти в банк і забрати свої вклади" - Ющенко про курс гривні

"Хочеться піти в банк і забрати свої вклади" - Ющенко про курс гривні
Віктора Ющенка дратують нефахові коментарі та прогнози щодо курсу гривні. Фото: gazeta.ua

Голова "Нашої України" Віктор Ющенко сьогодні розповів про те, що найбільше гривні загрожує психологічний фактор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гривня коливається, бо США і Євросоюз виводять з України капітали" — експерт

"Є 3 макроекономічних фактори, які впливають на курс гривні: державний бюджет, торгівельний та платіжний баланси, а також ситуативні, психологічні чинники, - розповів екс-президент України. - Національний бюджет був затверджений з дефіцитом 2-3%. Це приблизно 35 мільярдів гривень дефіцит. Фактично на сьогодні дефіцит 16 мільярдів. Торгівельний баланс України погіршився на 4 мільярди доларів з попереднім періодом. Зараз він близько 7 мільярдів. Платіжний баланс — мінус 6 мільярдів. Це не фатальні клопоти, хоч і негативно впливає на гривню".

За словами Віктора Андрійовича, його інколи лякають коментарі експертів, які показують у новинах.

"Сьогодні в Україні 29 мільярдів доларів резерв, - пояснив політик. - З точки зору арифметики, у нас є чим покривати фундаментальні ризики. Однак найскладніший фактор, який прогнозується – це фактор ситуативний і психологічний, фактор новинного блоку. Коли я чую деякі ділові коментарі, особливо по темі української гривні, то хочеться піти в банк і забрати свої вклади. Ці коментарі непрофесійні, політизовані, нечесні по відношенні до нашого національного пріоритету – гривні".

Те, що політики коментують гривню – сьогодні найбільша ахіллесова п'ята у нашій ситуації, -вважає Ющенко. Він боїться, що психологічно вони можуть розхитати це явище так, що воно набере розвороту, який не зупинять уже й фундаментальні втручання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держбюджет порожній, його виконують друкуванням гривні - Соскін

"Треба приймати малодефіцитний бюджет, або бездифіцитний, - пояснює екс-президент. - Подивіться на західні дискусії, - що робиться в суспільствах, коли влада своєчасно не зреагувала і не втримала ці баланси. А найбільший виклик у нас, який полягає в тому, що приходить четвертий квартал. Перенавантаження платіжні цього кварталу більші, ніж попередніх трьох разом узятих. І в основі їх стоять розрахунки за газ із Росією по угоді 2009 року".

Зараз ви читаєте новину «"Хочеться піти в банк і забрати свої вклади" - Ющенко про курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути