середа, 23 січня 2019 11:43

Хочеш йти у президенти - виклади 130 млн

Хочеш йти у президенти - виклади 130 млн
Зарплати політтехнологів на виборах сягають $10 тис.

Президентська виборча кампанія коштує не менше $5 млн або 139 млн грн.

Перш, ніж вішати зовнішню рекламу, кандидат зобов'язаний зрозуміти, які тези писати. Знадобляться соцопитування і фокус-групи. Ціна всеукраїнського опитування близько $10 тис, повідомляє Liga.net

Придумав програму - вішай борди. Вартість однієї площі в місяць 6-14 тис. грн. Для ефекту присутності в місті-мільйоннику потрібно мінімум 100 бордів.

Борди, сіті-лайти та банери бронюють заздалегідь, інакше ціна у виборчий період зростає в 3-10 разів.

Кандидату потрібен центральний і регіональні офіси. Штаб у Києві, за правилами виборчих технологій, запускається за півроку до початку кампанії. На роботу наймають менеджерів, юристів, програмістів і службу безпеки. Анатолій Гриценко, наприклад, знімає приміщення в столиці за 500 тис. грн на місяць. Є варіанти подешевше. В обласних центрах - 10-20 тис. грн, а в районних - вистачить кількох тисяч.

У центральному офісі кандидата працюють від одного до трьох політтехнологів, які формують стратегію кампанії. Один з них очолює виборчий штаб. Зарплати технологів стартують від $2-3 тис. до кількох десятків.

Наступна ланка - 5-10 головних виконавців з зарплатою 20-40 тис. грн. Вони - заступник голови начальника з агітації, юриспруденції, рекламі і так далі.

Мережа агітаторів - нижня ланка штабів. Безпосередньо агітують виборців голосувати за кандидата. Найпоширеніша технологія "від дверей до дверей". Одна хвиля обходу для райцентру коштує 1 млн грн.

Підрахувати приблизні суми витрат окремих кандидатів неможливо. Усереднені цифри без джинси і доплат, але з телерекламою і розгалуженою мережею агітаторів для однієї хвилі агітації, а також мінімальним набором співробітників в штабах - обійдуться мінумум в 130 млн грн.

Згідно зі звітами кандидатів в ЦВК 2014 року, Петро Порошенко витратив понад 96 млн грн на вибори, Юлія Тимошенко - 56 млн грн, а Гриценко - 7,1 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль пішов до штабу Порошенка

Вибори президента відбудуться 31 березня.

Документи на реєстрацію кандидатом у президенти можна подати до ЦВК до 3 лютого. Потрібно також внести грошову заставу у 2,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Хочеш йти у президенти - виклади 130 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути