середа, 17 жовтня 2012 16:15

Хід виборчої кампанії у 218 окрузі показав, що перші прогнози соціологів не справдились - Асадчев

На початку кампанії багато експертів визначали двох "фаворитів перегонів" - Льва Парцхаладзе (за рахунок використання адмінресурсу та значних фінансових можливостей) та Володимира Ар'єва (за рахунок популярності партійного бренду); це при тому, що їх особистий рейтинг в окрузі на початку кампанії був в межах статистичної похибки (1-2%), повідомляє сайт Асадчева.

Також припускали, що Валерій Асадчев може отримати значну підтримку виборців, з огляду на те, що представляв цей округ у Парламенті з 2002 по 2006 роки.

Згадана двійка (Парцхаладзе - Ар'єв) дійсно йшла попереду, досягнувши максимальної підтримки у 15 - 17 відсотків на кінець літа, а далі ріст їхнього рейтингу зупинився. Але всередині вересня відбулись дві ключові події:

1.Почав активно працювати Олександр Третьяков, який по вартості кампанії обігнав Парцхаладзе, і фактично, перетягує його виборців (зокрема тих, хто реагує на фінансові вливання в округ) на свій бік. Це зумовило стрімке падіння рейтингу Льва Ревазовича, який швидко скотився з першого на четверте місце.

2.В Інтернеті були оприлюднені протоколи затримання Володимира Ар'єва польськими митниками при спробі контрабанди наркотиків. І хоча в 2007 році завдяки тому, що Ар'єв обрався до Верховної Ради України, справа не дійшла до суду. Зараз цей факт, а також фактична залежність кандидата від правоохоронних органів, спричинили падіння не лише його особистого рейтингу, але й рейтингу ВО "Батьківщина", яка виставила цього кандидата на 218 округ.

Окрім цього, на зміну рейтингів вплинуло зменшення кількості виборців, що не визначилися, та присутність фаворитів у так званому "антирейтингу" (тобто кандидатів, за яких виборці точно не проголосують).

Отже за два тижні до голосування склалась така картина:

 

Зараз ми бачимо, що існує фактична трійка лідерів: на перше місце вийшов Валерій Асадчев Якщо врахувати динаміку рейтингів, то можна припустити, що до дня голосування Третьяков обійде Ар'єва, і лідерами виборів у 218 окрузі стануть Валерій Асадчев та Олександр Третьяков. Можливе зняття Олександра Сергієнка, який, фактично, не веде кампанію, на користь Ар'єва, навряд чи вплине на рейтинги кандидатів з огляду на агітацію Ар'єва проти "Удара" Кличка.

Цікаво, що з ходом виборчої кампанії певною мірою помінялися пріоритети виборців - важливішими стали конкретні можливості щось зробити, менш важливими - загальна позиція, погляди, а також загальна симпатія:

 

І вже згаданий антирейтинг кандидатів:

 

Соціологічне дослідження проводилось Асоціацією муніципального розвитку (Інформаційний звіт № 7) на території 218 округу м. Києва 13.10-15.10.2012 р. застосовувався метод квотної вибірки при анонімному анкетуванні. Допустима похибка 2% при 90%-му рiвнi довіри за Стьюдентом. Всі результати подано в %.

 

Зараз ви читаєте новину «Хід виборчої кампанії у 218 окрузі показав, що перші прогнози соціологів не справдились - Асадчев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути