Ексклюзиви
понеділок, 08 серпня 2022 14:10

Харківські угоди: колишньому міністру оборони оголосили підозру

Колишньому міністру оборони Михайлу Єжелю оголосили про підозру.

Автор: ukrinform.ua
  Михайло Єжель очолював Міноборони у 2010-12 роках. У 2016-у його оглосили в розшук.
Михайло Єжель очолював Міноборони у 2010-12 роках. У 2016-у його оглосили в розшук.

Йдеться про справу щодо так званих Харківських угод. Про підозру у понеділок, 8 серпня, повідомив Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, ексміністр був обізнаний про загрози суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України від підривної діяльності Російської Федерації.

У квітні 2010 року погодив без зауважень угоду між Україною та РФ, якою продовжили на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України – у Криму в місті Севастополь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новопризначена суддя Конституційного суду сприяла російському флоту в Криму – активісти

У результаті таких дій штучно створили передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їхнього переоснащення й модернізації та в подальшому – вторгнення збройних сил РФ і окупації Криму.

Проєкти цих документів Єжель погодив, навіть не відвідавши засідання Кабінету міністрів України 21 квітня 2010 року. А також – без проведення обов'язкової правової експертизи щодо відповідності проєкту угоди Конституції і законам України, повідомило Державне бюро розслідувань.

Єжеля підозрюють у вчиненні державної зради за попередньою змовою групою осіб.

За продовження перебування російського флоту в Криму у квітні 2010 року голосували "регіонали", зокрема олігарх Рінат Ахметов. Хто голосував за Харківські угоди, можна прочитати ТУТ.

21 квітня 2010 року у Харкові Віктор Янукович підписав від імені України угоду між Україною та РФ. Цим документом на 25 років продовжили строк перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Янукович це зробив під приводом отримання знижки на природний газ.

Торік Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію угоди 236 народними депутатами. СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

У липні підозри в держзраді за погодження Харківських угод повідомили колишнім міністру закордонних справ Костянтину Грищенку і юстиції – Олександру Лавриновичу.

Зараз ви читаєте новину «Харківські угоди: колишньому міністру оборони оголосили підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути