четвер, 10 листопада 2011 16:00

Греки визначилися з кандидатурою нового прем'єра

Греки визначилися з кандидатурою нового прем'єра

Новим прем'єр-міністром в коаліційному уряді Греції буде Лукас Пападімос (Lucas Papademos), який свого часу керував грецьким ЦБ, а також був заступником голови Європейського Центробанку. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на напівдержавне грецьке інформагентство ANA. Пападімос, на думку європейських чиновників, є одним з найвпливовіших греків. Швидше за все, він залишиться прем'єром принаймні до дострокових виборів у Греції, які відбудуться 19 лютого 2012 року.

Раніше ANA у своїй замітці, опублікованій англійською мовою, повідомляло, що Пападімос удень 10 листопада прибув до особняка президента Греції Каролоса Папульяса (Karolos Papoulias) в центрі Афін, де і вибирався новий прем'єр.

Пошуки нового прем'єр-міністра в Греції почалися після того, як про свій намір покинути цей пост оголосив Георгіос Папандреу. Його дії останнім часом викликали невдоволення як у греків - за заходи, спрямовані на скорочення бюджетних витрат, - так і у європейців, які розкритикували Папандреу за намір провести референдум з питання прийняття допомоги від ЄС в обмін на посилення бюджетної політики. При цьому Папандреу вирішив покинути свою посаду добровільно.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Греки повстали проти кредитів МВФ

Папандреу оголосив, що йде з поста прем'єр-міністра 7 листопада. Ще через день подав у відставку уряд. З 9 листопада в Афінах проводилися переговори між опозицією і Каролосом Папульясом про те, хто ж стане новим прем'єром. Увечері 9 листопада повідомлялося, що перший раунд переговорів не приніс ніяких результатів.

Греція в останні місяці знаходиться на межі банкрутства: її борг становить 350 мільярдів євро, а кредитний рейтинг вважається найнижчим у світі. При цьому в Греції триває спад ВВП, а уряд не може скоротити витрати таким чином, щоб отримати профіцит або хоча б мінімально дефіцитний бюджет. Євросоюз і МВФ погодилися виділити Греції фінансову допомогу та списати до половини боргів за облігаціями перед приватними фінансовими структурами, однак Папандреу оголосив, що прийняття допомоги має стати предметом референдуму. На початку листопада 2011 року він, втім, відмовився від своїх слів.

Нагадаємо, всі міністри грецького уряду вдень 8 листопада написали заяви про відставку. Вони це зробили на прохання прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу, який оголосив, що хоче якнайшвидше розчистити шлях для формування нового кабінету.

Зараз ви читаєте новину «Греки визначилися з кандидатурою нового прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути