Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2013 17:47

Громадянам слід надати доступ до Верховного суду - адвокат

Громадянам слід надати доступ до Верховного суду - адвокат
Фото: radiosvoboda.org

Хочеться, щоб новий голова Верховного суду Ярослав Романюк додав усіх зусиль, щоб якомога швидше відновився конституційний статус Верховного суду як повноцінного органу правосуддя, найвищої судової інстанції. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького, адвокат Микола Сірий.

"Голова ВСУ - це важлива посада, яка суттєво впливає на розвиток, плани, перспективи діяльності суду", - зазначив адвокат.

Він повідомив, що відповідно до української Конституції, Верховний суд - це найвищий суд, який уповноважений переглядати справи будь-якого нижчестоящого суду. Така сама практика
у будь-якій іншій країні. Саме цей суд визначає справи на перегляд, які до нього надходять. Доступ до нього має бути забезпечений кожному громадянину України, а також підприємствам, установам і організаціям.

"Зараз Верховний суд не уповноважений переглядати справи, виносити свої рішення по суті. Він не уповноважений приймати скарги. Скарги, які адресуються до Верховного суду проходять процедуру допуску через вищі спеціалізовані суди. Не Верховний суд визначає, розглядати йому справу, яка адресується йому, а вищі спеціалізовані суди. Саме вони допускають чи не допускають справи до Верховного суду", - сказав Сірий.

На його думку, нинішня практика суперечить основам побудови системи судоустрою, протирічить системі захисту прав особи. Вона є антиконституційною.

Зараз ви читаєте новину «Громадянам слід надати доступ до Верховного суду - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути