Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2017 08:12

ГПУ зобов'язали зайнятися офшором, який пов'язують із Порошенком

Автор: kp.ua
 

Рік тому, 22 червня 2016-го, Печерський райсуд Києва зобов'язав Генпрокуратуру взятися за заяву щодо офшорної компанії Intraco, яку пов'язують з президентом Петром Порошенком.

Мова йде про заяву екс-глави СБУ Валентина Наливайченка. У ній також згадуються дві інші офшорні компанії – ‎Kitromi Limited i ‎Vincenz Limited, пов'язані з Intraco.

Власником компанії Intraco є заступник гендиректора компанії президента Петра Порошенка Roshen Сергій Зайцев. Він стверджує, що ні Порошенко, ні заступник голови фракції БПП у Верховній Раді Ігор Кононенко, до Intraco відношення не мають.

Інформація про цей офшор і відношення до нього Кононенка і Порошенка з'явилася у 2015 році. Тоді мова йшла про те, що компанія перераховувала валюту дочці Кононенка, оплачувала приватний літак, яким користувався Порошенко, а також займалася відмиванням грошей.

Про те, що компанія належить Зайцеву, стало відомо з другої хвилі публікації "панамських" документів.

Автор: facebook.com
 

3 квітня того року міжнародний консорціум журналістських розслідувань відкрив доступ до бази даних, яка грунтується на так званих "панамських документах". База містить інформацію про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній, зареєстрованих через фірму Mossack Fonseca.

Із документів виплили прізвища 12 колишніх і нинішніх світових лідерів або членів їхніх сімей. Серед них - український президент Петро Порошенко. Його називали прямим власником акцій фірми Prime Asset Partners Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах за два місяці після перемоги Порошенка на президентських виборах. Фірму в декларації глава держави не вказав. Крім того, консультанти президента вивели в офшор активи найбільшого в Європі кондитерського концерну Roshen. Це могло бути використане для уникнення сплати компанією податку з продажу в Україні.

У "панамських документах" фігурують близько 600 українців. Серед них як наближені до нинішньої влади, так і люди з оточення екс-президента Віктора Януковича.

До офшорних схем також вдавалися глава КНР Сі Дзиньпін, президент Азербайджану Ільхам Алієв та ісландський прем'єр Сігмюндюр Давід Гюннлейгссон, аргентинський футболіст Ліонель Мессі та актор Джекі Чан.

Цей скандал у 79 країнах світу призвів до обшуків, перевірок чи розслідувань. Слідчі дії та перевірки на факти відмивання грошей, уникнення від сплати податків, різноманітних фінансових злочинів чи інших правопорушень стосуються понад 6,5 тисяч осіб та компаній.

Урядові структури різноманітних держав повідомили, що "панамські документи" допомогли їм повернути чи заарештувати загалом близько 110 мільйонів доларів. Найбільшими сумами стали понад 80 мільйонів доларів у Колумбії, 20 мільйонів у Мексиці, 1 мільйон доларів у Словенії та навіть 375 фунтів срібних злитків в Австралії.

"Панамські папери" в низці країн мали і політичні наслідки. Найгучнішим випадком стала відставка прем'єр-міністра Ісландії Сігмюндюра Гюннлейгссона.

Утім сім із десяти держав, імена нинішніх чи колишніх лідерів яких фігурували в "панамських документах", або взагалі жодним чином не відреагували на оприлюднену інформацію, або ж відмовилися проводити будь-які розслідування. Серед них і Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На річницю "Панама-гейт" Порошенко залишається бізнесменом - експерт

10 лютого 2017 року засновників компанії Mossack Fonseca заарештували. Юргена Мозака і Рамона Фонсеку звинуватили у відмиванні грошей у справі щодо корупційного скандалу в Бразилії.

Зараз ви читаєте новину «ГПУ зобов'язали зайнятися офшором, який пов'язують із Порошенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути