пʼятниця, 12 січня 2018 19:35

"Готові повернути зіпсовану мікрохвильовку" - експерт розкритикував пропозицію Путіна

"Готові повернути зіпсовану мікрохвильовку" - експерт розкритикував пропозицію Путіна
Михайло Пашков: "ініціатива Путіна націлена на створення миролюбного образу Росії на майбутнє". Фото: ВМС України

Ініціатива Путіна повернути Україні техніку з окупованого Криму нагадує провокацію.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів політолог Михайло Пашков.

"В Крим завозяться нові системи протиповітряної оборони С-400. Це викликає питання не тільки в України, а й у світової спільноти. А тут такий нібито миролюбний жест. Це все дуже передбачувано, особливо на тлі розпочатої виборчої кампанії в РФ", - сказав він.

Для України ця ініціатива не є предметом переговорів щодо Криму, підкреслив експерт.

"Це нагадує ситуацію, коли захоплено будинок, і загарбники у відповідь на претензії готові повернути зіпсовану мікрохвильовку. Не варто ні на що сподівається й чекати дива.
Україна повинна дати чітку і конкретну відповідь, яку вона неодноразово заявляла на всіх офіційних рівнях щодо окупації Криму. Про необхідності його повернення. У тому числі відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка була ухвалена в грудні минулого року", - зазначає він.

Ініціативу Путіна можна сприймати як легітимізацію окупації півострова.

"Ніби прийшли нові господарі і віддають майно попереднім. І що немало важливо, якщо Росія і поверне щось, то це буде металобрухт. Тому що справну техніку Путін би не віддав Україні. Це буде виглядати як чергове знущання", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман зробив пропозицію Путіну

За словами політолога, у Державній Думі РФ вже відреагували на заяву Путіна:
"Вони позиціонують це як миролюбний жест, крок назустріч стосовно України.
Це з одного боку розраховане на внутрішнього споживача напередодні виборчої кампанії. Ця заява говорить про нібито миротворчу політику Путіна. З іншого боку це своєрідна спроба дати сигнал Заходу щодо санкцій. У лютому повинна бути опублікована доповідь по закону США про санкції, прийняті Трампом в серпні минулого року. І ось цього російська еліта боїться найбільше.

Не думаю, що це спрацює. Загальний пакет санкцій як по Криму, так і по Донбасу прив'язаний до конкретної ситуації. У першому випадку це повний вихід Росії з Криму, це зафіксовано в резолюції Генасамблеї ООН. А європейські санкції, які продовжені до 15 березня наступного року, зав'язані на Мінських угодах. Тому навряд чи це позначиться якимось чином на відносинах РФ із Заходом. Але ця ініціатива націлена на створення миролюбного образу Росії на майбутнє", - додає Михайло Пашков.

Президент РФ Володимир Путін заявив 11 січня, що Росія готова повернути з окупованого Криму Україні її військову техніку.
Також він не проти, щоб українські війська були присутні при утилізації боєприпасів у Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Готові повернути зіпсовану мікрохвильовку" - експерт розкритикував пропозицію Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути