Ексклюзиви
пʼятниця, 01 жовтня 2021 07:00

Головна вимога – лояльність до президента: "слуги" у Трускавці вирішать долю кількох міністрів і спікера

Сьогодні, 1 жовтня, народні депутати від "Слуги народу" з'їдуться в Трускавець. Три дні близько 300 запрошених проводитимуть нараду у п'ятизірковому готелі "Ріксос Прикарпаття". Серед них – президент Володимир Зеленський, генпрокурорка Ірина Венедіктова, очільники СБУ Іван Баканов, Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, в.о. директора Держбюро розслідувань Олександр Соколов та члени Кабміну.

Підбиватимуть підсумки , що "слуги" встигли зробити за два з половиною роки. Також обговорити, які реформи прискорити, а які далі обговорювати.

- Я прогнозую, що ми вийдемо у якусь концепцію нового турборежиму, - каже лідер фракції 42-річний Давид Арахамія.

Окремо проведуть засідання за участю членів уряду та фракції. Хочуть зробити кадрові перестановки в Кабміні. Про звільнення говорять останні два місяці. Свої посади можуть втратити такі міністри – оборони Андрій Таран, соцполітики Марина Лазебна, екології Роман Абрамовський та віце-прем'єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. Крісло хитається і під головою Верховної Ради Дмитром Разумковим. На його місце мітить заступник, віцеспікер Руслан Стефанчук. 30 вересня Арахамія звернувся до Разумкова, аби той видав підписні листи за відкликання чинного голови ВР.

Автор: Колаж Gazeta.ua
  У владі готуються до відставок міністрів (зліва направо) оборони Андрія Тарана, соцполітики Марини Лазебної, екології Романа Абрамовського та віце-прем’єра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського
У владі готуються до відставок міністрів (зліва направо) оборони Андрія Тарана, соцполітики Марини Лазебної, екології Романа Абрамовського та віце-прем’єра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського

Gazeta.ua поцікавилася в експертів: чому назріли кадрові зміни? Чим не догодили певні міністри та спікер? Останнім є заміна? Яка лава запасних у влади?

Олексій Голобуцький, 45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій:

- Про відставки говорять давно. Знаю від наближених до влади людей, що проблема не в тому, щоб когось відставити, а в тому – ким замінити. Зі сторони ніхто не хоче йти. Для Офісу президента, який став керівним органом країни і все вирішує, головна вимога – лояльність. Іншого не вимагають.

Справжні професіонали не хочуть іти в уряд

Коли немає правил гри, то ніхто не хоче з ними зв'язуватися. Завтра Зеленський може вийти і заявити, що ти непрофесіонал. З ганьбою виженуть із роботи. Справжні профі не хочуть іти в уряд. Тому влада змушена шукати людей серед своїх. Прийшли до висновку, що висуватимуть когось із фракції. Там обмаль професіоналів. Нібито п'ятьох депутатів пропонуватимуть на якісь посади в уряді, губернаторство.

На каденцію цього уряду припало багато випробувань, зокрема ковід. Далі нас чекає серйозна проблема з опаленням, цінами. Ситуація складна. Сподівання лише на теплу зиму. Якщо немає результатів, треба хоч якось показувати, що ти щось робиш. От відставками і створюють видимість.

Державою керує неконституційний орган – Офіс президента

Владі треба остаточно сформувати чітке управління державою та економікою. Ми з парламентсько-президентської республіки перетворилися на президентську. Державою керує неконституційний орган – Офіс президента. Бачимо збільшення ролі керівника цього офісу Єрмака. У нього є своя система координат. Аби виконувати свої задачі і Зеленського, треба ручний спікер. За нинішніх обставин парламент – принтер для роздруковування законів. Потрібна людина, яка цим керуватиме, не дотримуватиметься регламенту. Разумков був в їхній команді найграмотнішим спеціалістом, який має політичні амбіції і хоче розвиватися. Тому не може лягти під Офіс президента і перетворитися на клерка за викликом. Знімуть Разумкова. Поставлять Стефанчука, і все буде "чудово". Матимемо більше ганьби, проблем. Але на певний період вони сконцентрують усю владу в країні. Залишаться відносно непідконтрольні органи - НАБУ і НАЗК.

Якщо готуються до дострокових президентських виборів, то знімуть Разумкова

Особливість "зелених" - не діють за схемами старих політиків. Якщо дійсно готуються до дострокових президентських виборів, то знімуть Разумкова. Відставка не гарантує, що Разумков не стане конкурентом Зеленського на президентських виборах. Хоч намагаються переконати, що без посади спікера у того не буде ефірів і на цьому все закінчиться. Це може не справдитися.

Микола Мельник, 35 років, гендиректор Аналітичної групи "Левіафан":

- Президент прекрасно розуміє, що жовтень і листопад для України – період загострення пристрастей. Треба пояснювати народу: чому високі тарифи, чому пробуксовують реформи. Безпосередньо для цього проведуть кадрові зміни, які дозволять показати народу, що влада не концентрується на собі, а готова чути народ, змінювати персоналії і призначати нових людей. Але велике питання: на кого замінять? Призначення відбуваються через призму особистої відданості Офісу президента, а конкретно Володимирові Зеленському. Можемо тільки сподіватися, що новопризначені урядовці будуть компетентними.

Провалені оборонні замовлення – минулого року не змогли використати кошти

Таран і Уруський – це питання оборонних закупівель. Те, що не один рік критикують і продовжуватимуть це робити. Коли держав виділяє великі кошти на державні замовлення, а не отримує те озброєння, за яке платить. Є кримінальні провадження, журналістські розслідування про провалені оборонні замовлення – минулого року не змогли використати кошти. Цього року використовуємо, але обороноздатність не збільшується. Це основні дві великі претензії до Тарана та Уруського. Щодо Лазебної, то треба буде пояснювати чому у нас дефіцит Пенсійного фонду, заборгованості. Міністр соцполітики – "розстрільний" міністр, на якого легко покласти будь-яку провину за невиконання соціальних зобов'язань. Для реформ потрібна підтримка парламенту. А Верховна Рада не хоче. Якщо буде заміна персоналій без зміни якості, то це буде показухою. Сподіваюся, на місце Уруського і Тарана прийдуть не менш фахові люди. Але вони будуть ще відданіші президентові, більш лояльні.

Автор: УНІАН
  Голова Верховної Ради Дмитро Разумков (ліворуч) відкрито виступив проти чиної влади. У Раді почнуть збирати підписи за відставку спікера
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков (ліворуч) відкрито виступив проти чиної влади. У Раді почнуть збирати підписи за відставку спікера

Доля спікера Разумкова вирішена. Пан Дмитро публічно пішов проти команди президента. Спочатку конфлікт розгорався по лінії Разумков-Данілов, тоді Разумков-Арахамія, пізніше почався відкритий саботаж із голосування по антиолігархічному закону. Те, що його не запросили на публічні збори в Трускавець, означає, що монобільшість від нього відходить. Є два варіанти. Перший – поставити керівника апарату, який буде повністю орієнтований на віце-спікера Стефанчука. Тоді Разумков перетвориться на весільного генерала, який нічого не вирішує. Створять умови, щоб сам пішов. Другий – якщо конфлікт зайде в гостру фазу, то відставлять 226 голосами.

Володимир Цибулько, 57 років, політолог:

- З кадрами у Зеленського великі проблеми. Відставки міністрів будуть швидше, як ритуальні зміни. У підручниках пишуть: аби стимулювати управлінців, їх періодично треба перетасовувати. Ця логіка змін покликана насамперед пожвавити рейтинг самого президента. Хоча більшість українців зрозуміли, що Зеленський – яловий і безплідний. Може генерувати відосики, медійну нервотрьопку, але серйозних управлінських рішень, які б змінювали життя суспільства – не буде. Це косметичні зміни, які мали б підтримати його рейтинг. Оточення розуміє, що трохи більше 20 відсотків за Зеленського тримаються "на телевізорі". За два з половиною роки ми краще жити не стали. Відставки – превентивний захід напередодні можливих заворушень. Люди дозрівають до соціальних протестів. Зеленським погано уявляє, що таке соціальна політика.

Всі гроші вбухали у "Велике будівництво". Але "продати" його суспільству в якості покращення життя – не виходить

Всі гроші вбухали у "Велике будівництво", яке зрозуміле президентові та оточенню. Бачать, де вони на цьому наживаються. Але "продати" його суспільству в якості покращення життя – не виходить. Людям від цього користі немає. Перестановки у владі не заспокоять їх. Зеленський поставив країну на паузу і проїдає ресурси.

В команді Зеленського побутує думка, що можна втілити трюк Саакашвілі. Який коли почав вичерпувати ресурс довіри, то швидко провів дострокові вибори. У нас це упирається в законодавство. Якщо Зеленський складе повноваження, то переобратися згідно чинного законодавства не може. Треба швидко змінити законодавство на право позачергових виборів. Щоб перемогти за таких умов, потрібно мати надійного і свого виконувача обов'язків. Очевидно, що такий сценарій закладають. Тоді треба міняти Разумкова, який спробував вибудувати рівновіддаленість від усіх фракцій. Багатьох політичних неофітів це бісить. Не розуміють, чому їхній висуванець заграє з усіма в рівність. Бо переможець мав би отримувати все. Така практика призводить до долі Януковича.

Востаннє "Слуги народу" збиралися на навчання в Трускавці влітку 2019 року. З'їхалися 246 щойно обраних нардепів. Тоді це партії коштувало 11,2 млн грн. "Що ви закінчували? Трускавецький "Ріксос", - так жартували з їхнього там навчання. Частина нардепів ходили не на заняття, а в SPA.

Зараз ніби то вони самі платитимуть за своє перебування там. Найдешевший одномісний номер на добу коштує 2420 грн, найдорожчі апартаменти – 21900 грн.

Найпрацьовитішим депутатам вручать "партійні оскари". Діджей сет для колег зіграє лідер фракції Давид Арахамія під псевдо DJ Braun.

Зараз ви читаєте новину «Головна вимога – лояльність до президента: "слуги" у Трускавці вирішать долю кількох міністрів і спікера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути