середа, 27 травня 2020 06:30

Голова ЦВК про високі зарплати членів комісії: Ми жоден закон не порушили

Голова ЦВК про високі зарплати членів комісії: Ми жоден закон не порушили
Нинішній склад ЦВК працює з вересня 2019 року. Фото: facebook.com/ЦВК

Великі суми виплат членам Центральної виборчої комісії за квітень не порушують закон про обмеження зарплат чиновників на період карантину.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав голова Центрвиборчкому Олег Діденко.

"Інформація пішла така, що ЦВК отримали зарплати в обхід закону (на період карантину Верховна Рада обмежила зарплати чиновників до 10 мінімальних зарплат - 47 230 грн. - gazeta.ua). Але ми жоден закон не порушили. Рада передбачила обмеження заробітної плати, але вони не поширюються на виплату допомоги на оздоровлення, відпускні, лікарняні. Ну і закон проголосували 18 квітня. А набув чинності ще пізніше. Заяви про відпустку й оздоровлення деякі члени комісії писали ще тоді, коли й розмов про цей документ не було.

Розумію реакцію людей. На фоні загальної ситуації із зарплатами це виглядає некоректно. З іншого боку, це питання зводиться до розміру заробітної плати членів комісій. Тривалий час в інформаційному просторі крутяться теми, чому в нас такі зарплати. Тут глобальне питання – Україні потрібна незалежна ЦВК чи непотрібна? ЦВК – це орган який забезпечує реалізацію влади безпосередньо народом через вибори та референдум, забезпечує формування найвищих органів влади. ЦВК повинна створити передумови та забезпечити проведення чесних виборів. Якщо не буде чесних виборів, чесної влади, чесних судів, правоохоронної системи, то не буде нічого. Як показує світова практика, жодна антикорупційна політика не може бути успішною без забезпечення належного рівня оплати праці осіб, які приймають відповідальні рішення", - пояснив Діденко.

Інтерв'ю з головою ЦВК Олегом Діденком читайте на сайті Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

15 із 17 членів Центральної виборчої комісії за квітень отримали по 244-362 тисяч гривень, незважаючи на обіцянку президента Володимира Зеленського, що зарплати чиновників, суддів, керівництва держпідприємств будуть максимально скорочені у зв'язку з епідемією коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Голова ЦВК про високі зарплати членів комісії: Ми жоден закон не порушили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути