Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2022 12:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Голова Африканського союзу вимагає від ЄС скасування санкцій проти РФ

Голова Африканського союзу вимагає від ЄС скасування санкцій проти РФ
Після зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним на початку червня Макі Салл припустив, що західні санкції сприяють продовольчій кризі. Фото: eastnews.ua

Голова Африканського союзу президент Сенегалу Макі Салл просить Європейський Союз скасувати частину санкцій проти Російської Федерації, щоб африканські країни могли закуповувати в неї сільгосппродукцію.

Салл вважає, що Євросоюз міг би послабити санкції проти російських банків, щоб дозволити країнам континенту проводити оплати, пише Politico.

"Ми хочемо платити за сільгосппродукцію, але це стає неможливим. Тому ми просимо європейців про такий же механізм, що й для газу й нафти", - заявив він.

ЄС не запроваджував санкції на експорт російських зернових чи добрив до країн, які не входять у блок. Водночас Брюссель виключив кілька російських банків, зокрема Сбербанк, з міжнародної платіжної системи SWIFT. Санкції ЄС залишають можливість робити платежі в Росію за інші імпортні товари, наприклад - газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін намагається продати країнам Африки вкрадене в Україні зерно

Минулого місяця Салл на зустрічі лідерів ЄС заявив, що санкції щодо фінансової системи РФ і труднощі з пошуком страхових компаній загрожують імпорту зерна й добрив до Африки. Після зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним на початку червня він припустив, що західні санкції сприяють продовольчій кризі.

"Продовольча криза включена до порядку денного саміту Євросоюзу, який відбудеться цього тижня. Глави держав та урядів підготують заяву про те, що повну відповідальність за кризу несе Росія", - додають у Politico.

Через повномасштабний напад Росії на Україну світові загрожує продовольча криза. Всесвітня продовольча програма ООН, яка підтримує людей у таких країнах, як Ефіопія, Ємен та Афганістан, отримує 40% пшениці з України. Майже половина з 54 країн Африки залежить від імпорту пшениці з РФ та України.

Росія вже намагалася продати Єгипту вкрадене в Україні зерно, однак Каїр відмовився його купувати. Туреччина також опинилася серед країн, які купують вкрадене Росією українське зерно.

Зараз ви читаєте новину «Голова Африканського союзу вимагає від ЄС скасування санкцій проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути