Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 15:08

Глава АП засвітився у кредитній афері - ЗМІ
7

Глава Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до кредитних афер на сотні мільйонів гривень і має маєток у Конча-Заспі та багато землі у Київській області. Про це повідомляють журналісти "Наші гроші з Денисом Бігусом".

2011-го Богдан став власником маєтку на понад 1,5 тис. кв.м у Конча-Заспі. 2013-го дружина Богдана купила 2 квартири у центрі Києва на 300 кв. м. Потім Богдан оформив на себе низку нежитлових, найвірогідніше, офісних приміщень на Дніпровській набережній. Їх він здає в оренду, пишуть журналісти.

Автор: bihus.info
 

Богдан пояснює свій статок тим, що багато працював і займався підприємницькою діяльністю, хоча з 2007-го працював у держслужбі.

Журналісти заявляють, що Богдан фактично консультував у кредитних шахрайствах.

Автор: bihus.info
 

Зокрема, 2016-го Фонд гарантування вкладів виявив кредитну аферу із залученням офшорної компанії "Айдельберг ресорсіс ІНК." (Idelberg resources INC.), до якої був причетний Богдан і його бізнес-партнери Ігор Пукшин, Олександр Баулін. 2014-го Богдан отримав довіреність на представництво Idelberg resources INC від Бауліна.

Офшорна компанія Idelberg resources із Віргінських островів допомогла "Світловодському маслосиркомбінату" з групи "Клуб сиру" не розрахуватися за кредит у банку "Фінанси та кредит".

Маслокомбінат взяв кредит у банку 2007-го під заставу майна. 2009-го банк звернувся за стягненням застави, адже борг перед банком уже становив близько 150 млн грн, тоді Idelberg resources заявила, що теж претендує на гроші комбінату, бо нібито позичала їх ще до позики у банку.

Двома позовами у Господарському суді Київської області офшорка вимагала повернути 202 млн грн, за які комбінат нібито поручився за позикою "Карлівського заводу сухого молока". Маслосирокомбінат на суді офіційно визнав свій борг, а 23 червня 2009-го суд підтримав обидва позови фіктивної фірми "Айдельберг".

За даними журналістів, Богдан добре знайомий із членом правління маслокомбінату Олександром Коваленком, наразі Коваленко за довіреністю Богдана продає його землю під Києвом у селі Забуяння.

Автор: bihus.info
 

Також про зв'язок із Богданом свідчить дружба з Романом Бабієм, який 2009-го представляв інтереси комбінату в суді та працював в одній фірмі з Богданом "Пукшин і партнери".

Автор: bihus.info
 

Сам Богдан підтвердив журналістам зв'язок із віргінською офшоркою, на чию користь 2009-го добровільно збанкрутував комбінат групи "Клуб сиру".

Після падіння банку маслосиркомбінат ініціював банкрутство і вивів майно з іпотеки банку. Після цього майно комбінату продали за втричі нижчою ціною 10 млн грн афільованій компанії "Дніпровська молочна компанія" з групи "Клуб сиру".

У кримінальному провадженні за цим фактом слідчі напишуть: "реалізуючи злочинну схему, службові особи ВАТ "Світловодський маслосиркомбінат" за попередньою змовою з посадовими особами "Клуб сиру" від імені фіктивної компанії Айдельберг ресорсіс ІНК."..."

Крім того, журналісти навели приклад іншої подібної схеми, до якої причетний глава АП.

Зокрема, 2008-го банк "Надра", акціонерами якого на той час були брати Сегалі - Ілля та Вадим - видав фактично їхній же компанії "Каховка Пром-Агро" кредит $25 млн під заставу соєпереробного заводу.

Потім банк продали Дмитру Фірташу і банк Фірташа через суд відібрав завод і продав його спорідненим структурам. Завод опинився у власності "Місто банку" молодшого партнера Фірташа Івана Фурсіна.

Автор: bihus.info
 

2015-го, коли "Надра" почав банкрутувати, а представники Фонду гарантування вкладів увійшли в управління, "прокинулася" кіпрська офшорка "Весдікс Інвестментс Лімітед", співзасновником якої була офшорка "Айдельберг ресорсіс ІНК" уже під керівництвом Богдана.

Автор: bihus.info
 

Кіпрська компанія заявила, що позичала власникам соєпереробного заводу понад 125 млн грн - і хоче їх отримати. Суд став на бік офшорки і повернув уже перепроданий завод першому власнику - фірмі-банкруту братів Сегалів "Каховка Пром-Агро", а "Надра" залишився без повернутого кредиту і заводу.

Офіційно у суді компанію "Весдікс Інвестмент Лімітет" представляв Бабій - колега Богдана, а на слуханнях був присутній брат глави АП Ігор. Бабій опинився на 48-му місці у списку партії "Слуга народу".

Журналісти стверджуються, що про зацікавленість Богдана в цій історії можуть свідчити і його часті візити до Генеральної прокуратури за останні півроку. Богдан з 18 жовтня по 19 квітня приходив до ГПУ щонайменше 16 разів.

Автор: bihus.info
 

Речниця генпрокурора Лариса Сарган пояснила журналістам: Богдан ходить за адвокатськими справами. Частина візитів стосувалася Приватбанку, інша частина - щодо "підприємства, яке рейдернули".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський підтримав Богдана на посаді глави АП

23 травня на сайті президента була розміщена петиція на звільнення Богдана. Вона зібрала більше 32 тис. підписів із 25 тисяч необхідних для розгляду Володимиром Зеленським.

Андрій Богдан, який також є адвокатом олігарха Ігоря Коломойського, очолив Адміністрацію президента 21 травня. Авторка закону про люстрацію вважає, що призначення є порушенням закону.

Зараз ви читаєте новину «Глава АП засвітився у кредитній афері - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути