Ексклюзиви
пʼятниця, 17 січня 2020 15:14

Герус знищує українську вугільну галузь - нардеп

Герус знищує українську вугільну галузь - нардеп
Імпорт електроенергії з Росії знищує вітчизняну генерацію та вугільну галузь. Фото: РБК-Україна

Голова енергетичного комітету Верховної Ради України Андрій Герус зраджує інтереси України, лобіюючи імпорт електроенергії з Росії, який знищує вітчизняну генерацію та вугільну галузь.

Про це заявив народний депутат України, Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець під час брифінгу у Верховній Раді України 16 січня, передає РБК-Україна.

"Зрадник України Андрій Герус, голова комітету парламентського з питань енергетики, сприяв, що лише за минулу добу поставлено російської електроенергії в Україну в об'ємі 3,9 мільйона кіловат електроенергії - 2,2 мільйона кіловат електроенергії поставлено через Білорусь, російська електроенергія, і плюс напряму 1,7 мільйона. Якщо так далі буде відбуватися, то в цьому році в Україні буде видобуто на 6-7 мільйонів тонн вугілля менше, ніж в попередньому році. Також виробляється менше електроенергії. Тому що зупиняються вугільні шахти українські, зупиняються блоки теплових електростанцій", - сказав Волинець.

Він зазначив, що через імпорт російського струму, в якому немає потреби для нашої країни, потужності вітчизняних енергопідприємств обмежують, внаслідок чого вони мають значні збитки. В свою чергу зменшення виробництва електроенергії вітчизняними ТЕС зменшує попит на українське вугілля, що завдає збитків також вугледобувним підприємствам.

"Дуже часто рівним графіком з Росії, у тому числі вночі поставляється електроенергія в той час, коли вона взагалі являється надлишковою на ринку електроенергії. І оператор "Укренерго" дає вказівку виключити блоки теплових електростанцій в Україні, і в зв'язку з цим вони несуть величезні збитки, тобто, українські теплові електростанції. Шахтарі, які не можуть збути українське вугілля на власному українському ринку, несуть величезні втрати, шахти несуть величезні збитки, а заборгованість по заробітній платі українським гірникам вже складає 1 мільярд 200 мільйонів гривень", - повідомив Волинець.

Депутат також звернув увагу, що простої в роботі енергетичних та вугледобувних підприємств позначаються на доходах місцевих та державного бюджетів, адже компанії зменшують відрахування до них.

"Місцеві бюджети і центральний бюджет не отримують кошти, а також не відраховуються кошти в пенсійний фонд, у фонди соціального страхування. Тотально зупиняється все", - сказав Волинець.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, який постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України закликала зупинити імпорт електроенергії з РФ, наголосивши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств та більшості атомних блоків.

В грудні минулого року ЗМІ повідомляли, що рішеннями судів НАБУ та СБУ зобов'язали порушити кримінальну справу проти голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса за державну зраду та зловживання владою.

Зараз ви читаєте новину «Герус знищує українську вугільну галузь - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути