пʼятниця, 28 жовтня 2011 12:13

Генконсул Росії у Криму боїться, що через українську мову вмиратимуть неосвічені пенсіонери

Генконсул Росії у Криму боїться, що через українську мову вмиратимуть неосвічені пенсіонери

Генеральний консул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв вважає, що російській мові в Криму потрібно дати більш широкі права.

"У Криму російська мова має користуватися широкими правами, порівнянними з державною. Це потрібно переважній більшості, яка проживає тут. Це їхнє право і їхній інтерес. І це право та інтерес повинні дотримуватися. Я ніколи не чув жодного серйозного аргументу проти надання російській мові статусу другої державної мови", - заявив Андрєєв в інтерв'ю "Севастопольській газеті".

Генконсул також вважає ситуацію з російською мовою "неприйнятною і штучно нав'язаною".

"Я ж дивлюся телевізор - в основному там українська мова. В аптеку заходжу і намагаюся купити якісь ліки, тільки по пам'яті згадую, що це проти цього. А так нічого не розумію, хоча в українській мовній сфері я живу півтора року і більшість загальновживаних термінів розумію. Але не специфічних термінів", - зізнався Андрєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВО "Свобода": Нас підтримує у Криму багато росіян

На його думку, ця проблема поглиблюється у літньої людини, яка купує ліки і не розуміє інструкцію українською мовою.

"Це може становити загрозу для його життя. І це права людей, які потрібно відстоювати", - підкреслив він.

Крім того, Андрєєв відзначив, що в Криму є тільки одна російськомовна школа з російською програмою - це школа у Севастополі № 8. "А таких шкіл по Криму, природно, за згодою місцевої і київської влади, має бути 10, 15. Там повинні за бажанням вчитися діти за російською програмою, щоб потім продовжувати навчання у Росії, та не обов'язково в Росії, де завгодно. З глибокими знаннями, в тому числі в галузі рідної російської мови, для них будуть відкриті величезні перспективи. Але на це поки не вистачає ані уваги, ані ресурсів", - підсумував генконсул.

Зараз ви читаєте новину «Генконсул Росії у Криму боїться, що через українську мову вмиратимуть неосвічені пенсіонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути