субота, 01 жовтня 2022 22:59

Франція передасть Україні САУ CAESAR, які призначалися Данії – ЗМІ

Франція передасть Україні САУ CAESAR, які призначалися Данії – ЗМІ
Французькі CAESAR менше і легше за данські. Фото: auto.24tv.ua

Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки CAESAR, які призначалися для Данії. Данія, зі свого боку, вже погодилася відмовитися від частини гармат, щоб відправити їх Україні.

Нове постачання може охоплювати від 6 до 12 гаубиць, повідомляє французьке видання Le Monde.

Щоправда, Україна просить 15 гаубиць, така поставка теж виглядає цілком непогано. Домовленість про САУ стала результатом переговорів між президентом Еммануелем Макроном, президентом України Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Данії Метті Фредеріксен.

"Поки технічні обговорення завершуються, маневр є предметом принципової політичної домовленості між трьома урядами", - повідомляє видання.

Данія замовляла у Франції 15 гармат у 2017 році та ще 4 - у 2019 році. Але данці готові відмовитися від 12 машин на користь України. Данські гаубиці відрізняються від французьких зразків, які вже є на озброєнні ЗСУ: вони вдвічі важчі (32 тонни проти 16), зате значно сильніші броньовані, розміщуються на 16-колісній базі, несуть подвоєний БК (36 снарядів).

Зазначається, що президент Франції може оголосити про передачу САУ вже 3 жовтня.

Президент США Джозеф Байден тим часом підписав закон про продовження фінансування американського уряду, що включає 12,4 млрд доларів додаткової допомоги Україні. $7,8 млрд виділять на оборонні потреби, а $4,5 млрд – на пряму бюджетну підтримку України.

Також Європейський Союз профінансував військову допомогу на суму €2,5 млрд на потреби ЗСУ. Йдеться про зброю та амуніцію.

Зараз ви читаєте новину «Франція передасть Україні САУ CAESAR, які призначалися Данії – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути