Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2016 15:53

Франція не загрожує продовженню санкцій проти Росії - Магда

Франція не загрожує продовженню санкцій проти Росії - Магда
ar.volyn.ua

Франція не скасовуватиме антиросійські санкції і не зможе вплинути на політику ЄС щодо стримування Москви.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Євген Магда.

Ця резолюція - результат роботи кремлівського лобі?

- Наївно вважати, що французький парламент засинає та прокидається з думками про Україну. Там думають про Францію. Зацікавленість французького бізнесу в скасуванні санкцій проти Росії пояснюється просто. Вони хочуть дешево закуповувати в РФ сировину, а туди натомість постачати товар з високою доданою вартістю. Приклад - це знаний "Містраль", виробництво якого створює велику кількість робочих місць. Те ж саме стосується й французьких фермерів. Вони вимагають знову відкрити для них російський ринок збуту. Тому резолюція Сенату зумовлена цілим комплексом причин. Це й нерішучість французької влади, й інтереси бізнесу, і певною мірою робота російських лобістів.

Чи виправдовують себе санцкії проти Москви?

- Безумовно, виправдовують. Серед політичної еліти Європи є консенсус про те, що санкції мають бути продовжені. Це досить ефективно стримує Росію на Сході України. Ескалація насильства на Донбасі неодмінно призведе до посилення санкційного пресу. В Кремлі добре розуміють це. Санкції змусили Росію стати поступливішою і шукати угоди з європейським істеблішментом. Немає сумнівів, що в липні санкції продовжать ще на півроку.

Для продовження санкцій потрібна згода усіх країн ЄС. Уряд Франції дослухається до парламенту і виступить проти них?

- Навіть в нормандському форматі Париж грає роль молодшого політичного партнера і це добре видно. Звичайно, Франція ніколи не піде проти загальної політики ЄС. Їй бракує навіть інструментів для цього.

Які висновки має зробити Україна?

- Не варто недооцінювати такі явища, але причин для відчаю немає. Україні треба формувати свій позитивний імідж, демонструвати конкретні результати в реформах, зрозуміло та послідовно відстоювати свою позицію на дипломатичному фронті. Безпорадне скиглення про те, як у нас все погано, на Заході не сприймають.

В яких ще країнах можуть прийняти подібні резолюції щодо зняття санкцій?

- Найбільше від антиросійських санкцій страждають найбільш прихильні до України країни. Це Польща, країни Балтії. Вони, попри все, ніколи не підуть на такий крок. Якщо нам і можна чекати схожих явищ, то виключно в країнах Західної Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна веде справжній бій на дипломатичному фронті - Геращенко

Нагадаємо, 8 червня верхня палата парламенту Франції ухвалила резолюцію до уряду країни з пропозицією поступово скасувати економічні санкції ЄС проти Росії. Це рішення підтримали 302 депутати, 16 проголосували проти. Резолюція має рекомендаційний характер і не зобов'язує французський уряд до певних дій.

Зараз ви читаєте новину «Франція не загрожує продовженню санкцій проти Росії - Магда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути