Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2012 17:05

"Форум" закликає Януковича підписати закон про заборону реклами сигарет

"Форум" закликає Януковича підписати закон про заборону реклами сигарет

Громадянська кампанія "Форум" звернулася з відкритим зверненням до Президента України Віктора Януковича із закликом підписати законопроект № 5164 про заборону реклами тютюнових виробів. Про це заявив головний координатор громадянської кампанії "Форум", один з ініціаторів створення політичної партії "Форум" Віталій Черняховський, повідомляє прес-центр "Форум".

В. Черняховський нагадав, що В. Янукович, виступаючи 20 вересня 2011 року на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань і боротьби з ними, відзначив що "одним з пріоритетних напрямків нашої державної політики є боротьба з тютюнокурінням". "Підписання закону про заборону реклами тютюнової отрути стане проявом послідовності В. Януковича в оздоровленні народу", – акцентував громадський діяч.

"Після 30 місяців митарств і тяганини 24 лютого 2012 року голова Верховної Ради Володимир Литвин нарешті підписав законопроект № 5164 і направив його на підпис Президенту. Однак тютюновими лобістами в засобах масової інформації була розгорнута інформаційна кампанія, спрямована на зрив підписання закону, прийнятого для оздоровлення суспільства", – сказав В. Черняховський.

В. Черняховський розповів, що, зокрема, за ветування закону про заборону реклами сигарет виступили Асоціація СОВАТ (Союз оптових виробників алкоголю і тютюну), Український союз промисловців і підприємців на чолі з нардепом Анатолієм Кінахом, Всеукраїнська рекламна коаліція, а також народні депутати Ксенія Ляпіна та Олена Бондаренко.

"В основі їх просторікувань лежить служіння ідолам наживи: "мовляв, ми тут на рекламу сигарет гроші заробляємо, і плювати, що більшості суспільства тютюнова реклама не подобається, коротше, не заважайте бабло рубати!". Характер виступів тютюнових лобістів точнісінько збігається з кампанією, спрямованою на ветування аналогічних законопроектів про заборону реклами тютюнових виробів у 1996 і 2001 роках екс-президентом Леонідом Кучмою. По суті, мало що змінюється, тому що і тютюнові комерсанти, і рекламщики не зацікавлені в забороні реклами сигарет", – зазначив В. Черняховський.

На думку громадського діяча, Президент, підписуючи цей документ, повинен розуміти, що на кону стоять інтереси 45 мільйонів громадян України, які хочуть мати інформаційний простір, вільний від реклами сигарет.

"Заборона реклами сигарет безпосередньо призведе до зменшення кількості курців в Україні на 700 тис. осіб – це люди, які або кинуть курити, або не почнуть отруювати свої легені. Самі курці не потребують реклами сигарет: вони курять і без неї, а тих, хто не курить, така реклама лише дратує", – підкреслив В. Черняховський.

Лідер "Форуму" нагадав, що згідно з дослідженнями Світового банку, який вивчав досвід антитютюнових кампаній у 102 країнах світу, повна заборона реклами сигарет здатна зменшити куріння на 6–7 %, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти. У таких випадках куріння зменшується в межах 1 %.

В. Черняховський особливо підкреслив, що заборона реклами сигарет ніяк не зменшить надходження до держбюджету від продажу тютюнових виробів: "Навпаки – підвищення акцизів на тютюнові вироби, за рівнем яких ми продовжуємо відставати навіть від Російської Федерації, не кажучи вже про Східну та Західну Європу, значно збільшить надходження до держбюджету".

Довідка. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів) був зареєстрований в парламенті 24 вересня 2009 року. Його ініціаторами виступили 15 народних депутатів від різних фракцій.

Головною метою законопроекту є приведення законодавства про рекламу у відповідність з Рамковою конвенцією Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну, захист нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків споживання тютюнових виробів для здоров'я людей, а також соціальних, екологічних і економічних наслідків споживання тютюну й впливу тютюнового диму.

22 вересня 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект № 5164 у другому читанні і в цілому. За ухвалення законопроекту проголосували народних депутата з 370, зареєстрованих в сесійній залі.

Однак незабаром після цього народний депутат України Леся Оробець (фракція НУ–НС) направила голові Верховної Ради В. Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я для підпису надійшов сфальсифікований текст законопроекту.

Відразу ж після цього голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендував Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 у другому читанні і в цілому і повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання.

31 жовтня 2011 року голова Верховної Ради В. Литвин пообіцяв не влаштовувати додаткових голосувань і підписати відновлений текст законопроекту.

Однак тільки 24 лютого 2012 року В. Литвин підписав і направив на підпис Президентові України Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів" без повторного розгляду в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Форум" закликає Януковича підписати закон про заборону реклами сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути