понеділок, 19 липня 2021 19:48

"Фінансуватимуть друзів та родичів": чому Банкова втручається у роботу Держкіно

"Фінансуватимуть друзів та родичів": чому Банкова втручається у роботу Держкіно
"Держкіно із незалежного органа, який будували стільки років, перетворився на слухняну іграшку в руках влади", говорить Дмитро Капранов. Фото: "Європейська правда"

Держкіно, яке не допустило до державного фінансування проєкт режисера Олега Сенцова, як він заявив, за вказівкою з Офісу президента, перетворилося на іграшку у руках влади. Так хочуть втілювати свої бажання за державні гроші. Таку думку Gazeta.ua висловив письменник Дмитро Капранов.

"Держкіно із незалежного органа, який будували стільки років, перетворився на слухняну іграшку в руках влади. Тепер зніматимуть тільки те, що вони скажуть. Влада зможе втілювати свої "хотілки" через державне фінансування", – говорить Капранов.

Додає: "Це свідома позиція. Ця влада займалася шоу-бізнесом. Вона чудово розуміє, що це великі гроші. Якщо є фінансування культури, то його Банкова хоче переключити на себе, на своїх друзів чи лояльних людей. Який сенс фінансувати того, хто потім тебе лаятиме?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чаював у Берліні із Меркель та відправляв олімпійців в Токіо – тиждень Зеленського у фото

Команда Зеленського думає, що це їхні гроші, каже письменник. Продовжує: "Значить, фінансуватимуть тих, кого захочуть. Це типові авторитарні замашки. Попри те, що називають себе "слугами народу", вважають – господарями країни. Вже гроші дають тільки лояльним авторам. За правилом – "Сиди мовчки і не гавкай", якщо тебе фінансує держава. Не для цього зробили Держкіно з експертами, щоб так просто можна було скрутити систему. Як повстав Культурний фонд, коли туди почала втручатися влада, сподіваємось, експерти також матимуть честь".

"У цьому пітчингу ми – колеги Сенцова по нещастю. Там був проєкт на наш сценарій "13 січня". Він також не пройшов у другий тур. Минулого пітчингу виграв, але його зняли. Так же було і позаминулого року. Це не випадковість. Це – тенденція. Експертам Держкіно почали вказувати, які фільми пропускати. Може персонально Сенцова не люблять. Наш фільм був про Майдан. Можливо, не люблять саме Революцію гідності. Це не на часі для них", – говорить Капранов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський використовує Китай для додаткових вигод від США – економіст

Додає: "Насувається повзучий авторитаризм. Він починається з того, що люди бояться щось зробити, бо потім їм отримувати гроші. Авторитаризм у культурній сфері дуже поганий. Культура має бути незалежною від влади, має впливати на розум людей, резонувати в суспільстві. А це – радянська система. Ти або не гавкаєш і пишеш про Леніна, або ми не дамо тобі працювати і займати посади. Слухняний митець-конформіст не може творити мистецтво. Все йде до виродження людей і творчості. Мистецтво – це не про нашу владу. Вони не знають, що це таке".

Новий проєкт українського кінорежисера Олега Сенцова не допустили до державного фінансування. За словами режисерами, це помста керівника Офіса президента Андрія Єрмака за громадянську позицію режисера. Про це Сенцов повідомив у Facebook. Заявив, що експерти поставили низькі оцінки за вказівкою Єрмака.

Зараз ви читаєте новину «"Фінансуватимуть друзів та родичів": чому Банкова втручається у роботу Держкіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути