Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2018 16:11

Філарет: Москва тремтить

Філарет: Москва тремтить
Українці ніколи не житимуть у рабстві, каже патріарх Філарет.

Отримання Україною томосу приводить Росію у тремтіння в буквальному сенсі цього слова. Про це сказав патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет у Верховній Раді в п'ятницю.

"Зараз чекаємо від Вселенського патріарха Варфоломія визнання автокефальної Української православної церкви. Незалежної не тільки від Москви, але і від самого Константинополя. Будемо незалежні від усіх центрів. Ця ідея приводить у тремтіння Москву.

Тому що, якщо Українська церква стала визнаною автокефальною, то це значить, що Москви в Україні не буде. Не буде московського духу. Буде панувати українство.

В Україні буде єдина Українська церква. Нам треба єднатися, бо в єдності наша сила. Всі біди, які український народ перетерпів за тисячолітню історію, їхня причина - роз'єднаність", - заявив Філарет.

Нам треба єднатися, бо в єдності наша сила

"Нас знищували, а ми живі. І не тільки живі, а й утверджуємося. Бо маємо Українську державу, яка зараз проходить випробування. Достойні ми мати свою держави чи ні? Народ сказав, що достойні. Бо у нас багата історія і ми народ - давній.

Тому не випадково, що молоді люди ідуть добровільно на схід захищати свою землю. І невперше, а отримавши поранення, вилікувавшись, знову повертаються туди. Це свідчить про велику любов до своєї рідної землі. Що їм дорожче, щоб народ був вільний, ніж у рабстві. Тому і співаємо "Душу й тіло ми положим за нашу свободу". Бо ми в рабстві жити не хочемо. І не будемо жити ніколи", - сказав патріарх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові подробиці створення помісної церкви

11 жовтня у Стамбулі оголосили рішення синоду. За ним Вселенський патріархат продовжує процедуру надання томосу для автокефалії Українській православній церкві. Тоді Святійший патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання 3 церков - УПЦ КП, УАПЦ і колишньої УПЦ МП в Єдину українську помісну церкву. Це відбуватиметься на добровільних засадах.

Зараз ви читаєте новину «Філарет: Москва тремтить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути