Ексклюзиви
четвер, 30 січня 2020 19:48

Фактично кожен олігарх може прослухати президента - генпрокурор

Фактично кожен олігарх може прослухати президента - генпрокурор
Ситуацію потрібно врегулювати на нормативному рівні, каже Рябошапка. Фото: УНІАН

Ситуація з несанкціонованим прослуховуванням чиновників в Україні - неконтрольована.

Про це сказав генеральний прокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна"

"Це дійсно питання національної безпеки. Бо якщо прослуховують керівника уряду, то ми розуміємо, що ті, хто це робить, можуть отримати доступ до інформації, розголошення якої становитиме серйозну проблему для країни.

По суті це означає можливість прослуховувати будь-кого, в тому числі і главу держави.

Згадаємо 2001 рік - тоді це призвело до дестабілізації ситуації в Україні, до іміджевих втрат країни на міжнародній арені.

Зараз ситуація майже неконтрольована: багато приватних структур мають можливість прослуховувати кого завгодно, працюють такі собі мініспецслужби. Кожна людина, яка має достатньо грошей, може собі це дозволити, фактично кожний олігарх має свою мініспецслужбу", - заявив генпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський тисне на Зеленського

Ситуацію потрібно врегулювати на нормативному рівні, сказав Рябошака.

"Йдеться і про доступ до ринку спеціальних пристроїв, і про посилення державного контролю за такими речами", - пояснив генпрокурор.

Зазвичай ті, хто працює у приватних структурах, раніше працювали у спецслужбах і в правоохоронних органах. Тож вони прекрасно розуміють, як працює зовнішнє спостереження, як знімати інформацію, зауважив він.

Щодо прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука, то результатів розслідування немає, хоча президент Володимир Зеленський дав два тижні для того, щоб встановити, як це відбувалося.

Термін, який дав Зеленський силовикам, минає 31 січня.

15 січня у мережі оприлюднили аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук зізнається, що він "повний профан в економіці", а президент "має примітивне розуміння економічних процесів".

Згодом з'явилася друга частина записів із нібито голосами прем'єра, заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба, міністерки фінансів Оксани Маркарової, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів. Остання свій голос на "плівках Гончарука" заперечила.

Зараз ви читаєте новину «Фактично кожен олігарх може прослухати президента - генпрокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути