Ексклюзиви
середа, 24 січня 2024 16:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Євросоюз готує новий пакет допомоги Україні та розширення санкцій - FT

Євросоюз готує новий пакет допомоги Україні та розширення санкцій - FT
У ЄС можуть таки ухвалити виділення Україні €50 млрд. Фото: Pexels

Напередодні других роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну Європейський союз готує додаткові санкції проти Москви та фінансову підтримку для Києва.

Пакет допомоги передбачає гроші, зброю та нові санкції проти РФ, пише Financial Times з посиланням на учасника переговорів.

Переговори тривають й щодо угоди про виділення Україні €50 млрд протягом наступних чотирьох років. Частину цих коштів можуть виплатити відразу після укладання угоди. Також передбачаються €5 млрд військової допомоги щороку і передання Україні прибутків від заморожених активів Росії.

Укладуть також 13-й набір санкцій для компаній і фізичних осіб, пов'язаних з повномасштабним вторгненням. Джерела кажуть, що більшу кількість фізичних і юридичних осіб додадуть до списку заморожених активів. Накладуть нові заборони на поїздки. Джерела кажуть, що навряд запровадять заборону на імпорт російського алюмінію, як того вимагають Польща та країни Балтії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан близький до згоди з ЄС щодо виділення Україні коштів - Politico

"Інші елементи також можуть бути пом'якшені, щоб отримати підтримку, оскільки попередні спроби деяких держав націлитися на російський експорт ядерного палива та скрапленого природного газу до ЄС провалилися через відсутність консенсусу", - йдеться у статті.

Переговори тривають і щодо реформування так званого Європейського фонду миру, який фінансував постачання зброї для України. В ЄС хочуть поступово відмовитися від компенсацій столицям за надіслане в Україну озброєння, замінивши їх на платежі за спільне виробництво зброї.

У Європейському парламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу у Раді Європейського Союзу.

Відповідну петицію ініціював правоцентристський депутат від Фінляндії Петрі Сарвамаа. Збір підписів під петицією триватиме до п'ятниці, після чого її передадуть голові Європарламенту.

Відповідну резолюцію виставлять на голосування 18 січня за згодою більшості депутатів Європарламенту.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз готує новий пакет допомоги Україні та розширення санкцій - FT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути