пʼятниця, 27 липня 2012 09:40

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Європейський суд може приїхати до Тимошенко, або вимагати її присутності в Страсбурзі

Європейський суд може приїхати до Тимошенко, або вимагати її присутності в Страсбурзі
Аркадій Бущенко не виключає, що Європейський суд візьметься за додаткове розслідування справи Тимошенко. Фото: helsinki.org.ua

Експерт вважає, що суд може призначити місію для дослідження фактів або викликати Тимошенко до Страсбурга.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко заявив, що представники Європейського Суду з прав людини можуть приїхати в Україну в рамках розгляду справи Юлії Тимошенко, пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Тимошенко в лікарні ховають стаціонарні телефони - Власенко

Про це йдеться в його коментарі щодо перспектив справи Тимошенко в Європейському суді.

У коментарі правозахисника зазначається: "Я не наважуся прогнозувати, чи вирішить Суд призначити місію в Україну або вирішить скористатися іншими можливостями дослідження фактів, наприклад, шляхом допиту Юлії Тимошенко та інших причетних осіб у Страсбурзі". "І та і інша можливість є в Суду, оскільки Суд сам визначає місце, де він буде проводити дослідження доказів", - підкреслив Бущенко.

Водночас він додав, що "процедура призначення місії з встановлення фактів не до кінця визначена, проте сторони можуть подати клопотання про проведення такої місії або інші заходи по встановленню фактів, навівши, звичайно, певні аргументи, чому без встановлення фактів самим Судом вирішення справи неможливе" . За його словами, "клопотання сторони в будь-якому випадку збільшує шанси призначення місії з встановлення фактів".

Бущенко наголосив, що відповідно до статті 38 Конвенції, держава зобов'язана надати Суду всі необхідні засоби для ефективного проведення розслідування, в тому числі забезпечити доставку заявника, свідків та інших заходів, якщо цього зажадає Суд. "В українських справах Суд чотири рази проводив процедуру встановлення фактів, і кожен раз уряд забезпечував всі необхідні можливості для цього", - повідомив правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюремники кажуть, що не зобов'язані були повідомляти Тейшейрі про побачення з Тимошенко

Бущенко наголосив, що існує "відома презумпція про те, що якщо особа потрапила в руки агентів держави в доброму здоров'ї, а потім у нього виявлені тілесні ушкодження, то на державу лягає тягар доведення того, що держава не може бути визнана відповідальною за пошкодження". "Якщо держава не впоралося з тягарем доведення, вона визнається відповідальним на підставі цієї презумпції", - додав він.

За його словами існує досить багато ситуацій, коли такої юридичної техніки недостатньо, щоб прийти до остаточного висновку і в такому випадку суд вдається до розслідування. "З того, що я знаю про справу Юлії Тимошенко в Європейському суді, таке можливо в рамках розгляду скарги за статтею 3 Конвенції. На жаль, з доступних документів неясно, чи включена скарга на обставини заподіяння тілесних ушкоджень у квітні, коли Юлію Тимошенко транспортували в лікарню. Враховуючи вкрай неясні обставини цього випадку, можна говорити про можливість встановлення фактів Європейським Судом", - сказав Бущенко.

Як повідомлялося, 20 липня Європейський суд з прав людини анонсував публічні слухання за скаргою Юлії Тимошенко щодо її взяття під варту на 28 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Європейський суд може приїхати до Тимошенко, або вимагати її присутності в Страсбурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути