Ексклюзиви
четвер, 11 червня 2015 14:27

Європарламент вважає, що домінувати в Чорному морі повинен НАТО

Європарламент вважає, що домінувати в Чорному морі повинен НАТО
Фото: АР

Північноатлантичний альянс повинен зберігати свою військово-морську і військово-повітряну перевагу у Чорноморському басейні.

Про це йдеться у резолюції Європарламенту про військово-стратегічну ситуацію у Чорноморському басейні після нелегальної анексії Криму Росією, прийнятій у четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент "Укрінформу".

"Європарламент підкреслює, що НАТО повинен зберігати свою загальну військово-морську і військово-повітряну перевагу у Чорноморському басейні та забезпечувати спроможності для контролю і спостереження за регіоном", - зазначено в документі.

Європарламент також закликав альянс продовжити розвиток кібероборони та ПРО у Чорноморському регіоні для стримування асиметричних та гібридних військових дій.

Також в документі наголошується, що Чорноморський басейн є одним з ключових елементів євроатлантичної безпеки, тому для її збільшення необхідно також залучити сили ОБСЄ.

Окрім іншого, в резолюції зазначено, що Росія створила в Криму "південний Калінінград", що несе загрозу суміжним регіонам на кордонах з НАТО.

"Європарламент із занепокоєнням відзначає, що анексія Криму спричинила значні зміни стратегічної ситуації у Чорноморському басейні та суміжних регіонах; висловлює занепокоєння, що окупація півострова Росією, де розміщено постійне угруповання ВМС, забезпечила важливий плацдарм для дій, що несуть загрозу на заході (Придністров'я та гирло Дунаю), а також Балканам і на півдні Східному Середземномор'ю. Нелегальна анексія Криму призвела до створення "південного Калінінграду" – ще одного рубежу, який прямо межує з НАТО", - йдеться у резолюції.

Європарламент висловлює занепокоєння збільшенням військової присутності Росії в Чорноморському басейні. 

Зараз ви читаєте новину «Європарламент вважає, що домінувати в Чорному морі повинен НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути