середа, 26 жовтня 2011 15:27

Європарламент постановив: зустрітися з Януковичем треба

Європарламент постановив: зустрітися з Януковичем треба

Європейський парламент (ЄП) рекомендує Європейській комісії провести зустріч з президентом України Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС для "відновлення конструктивного діалогу".

Відповідна рекомендація міститься у проекті спільної резолюції Європарламенту з Україною, яка буде поставлена ??на голосування в четвер. "ЄП вважає, що  перенесена нещодавно зустріч з президентом Віктором Януковичем надала б можливість вирішити серйозні проблеми і відновити конструктивний діалог, який може привести до парафування Угоди про асоціацію при наявності значного процесу з подолання технічних і політичних перешкод, і закликає Раду ЄС та Європейську комісію призначити зустріч напередодні саміту Україна-ЄС в грудні ", - йдеться в проекті документа.

Цей пункт є одним із завершальних в проекті резолюції.

"ЄП вважає, що поглиблення відносин між Україною та ЄС та європейська перспектива України має велике значення в інтересах обох сторін, ЄП визнає українські прагнення відповідно до статті 49 Договору про ЄС за умови досягнення всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права", - йдеться в проекті резолюції.

Торкаючись справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко, ЄП "глибоко шкодує щодо того, що вирок Тимошенко є порушенням прав людини і зловживанням судовою системою для політичного переслідування ведучого опозиційного політика". У цьому зв'язку в ЄП зазначають, що застосований до Тимошенко закон було прийнято ще в радянські часи, а статті 364 і 385 не відповідають європейським стандартам і стандартам ООН.

"ЄП наполегливо закликає українську владу забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений судовий процес у разі апеляції Тимошенко і в інших судових процесах проти членів колишнього уряду. ЄП наполягає на тому, щоб Тимошенко була надана можливість реалізувати своє право на повноцінну участь у політичному процесі як зараз, так і на майбутніх виборах в Україні", - йдеться в проекті.

"ЄП вважає, що якщо вирок відносно Тимошенко не буде переглянуто, це поставить під загрозу укладення Угоди про асоціацію та її ратифікацію, відсуваючи країну ще далі від здійснення своєї європейської перспективи", - йдеться в проекті резолюції.

Крім того, ЕП висловлює стурбованість щодо утримання під вартою екс-голови МВС Юрія Луценка та інших подібних випадків.

Також ЄП висловлює заклопотаність у зв'язку з "деякими ознаками згортання демократичних свобод, а також використанням державних установ для здійснення політичного реваншу".

Зараз ви читаєте новину «Європарламент постановив: зустрітися з Януковичем треба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути