Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2013 23:25

Європа розкритикувала український закон про референдум

Європа розкритикувала український закон про референдум
Томас Маркерт. Фото: Venice Commission

Секретар Європейської комісії за демократію через право Томас Маркерт заявляє, що прийнятий з подачі української влади закон про референдум є надзвичайно небезпечним для стабільності України.

"Я не хотів би спекулювати з приводу мотивів, якими керується українська влада. Однак, я думаю, для стабільності країни є надзвичайно небезпечним існування ймовірності, за якої фактично всяке може бути змінено шляхом референдуму", - заявив Маркерт в інтерв'ю Deutsche Welle.

Він зазначив, що висновок за цим законом є "одним з найбільш критичних висновків" Венеціанської комісії.

"Оскільки дуже стурбувало те, що цей законопроект дає можливість вносити поправки до Конституції шляхом референдуму. Але, як Венеціанська комісія вже відзначала у 2000 році, згідно з Конституцією України це зробити неможливо, минаючи Верховну Раду, яка повинна схвалювати всі поправки до Конституції конституційною більшістю" , - підкреслив секретар комісії.

Маркерт пояснив, що в європейських країнах "референдуми проходять тільки по тих життєво важливих питань, на які громадяни повинні відповісти "так" або "ні".

"На них не виносять більш складні альтернативи, наприклад, про те, як поліпшити текст певного документа. Для внесення змін до Конституції необхідно мати широкий консенсус, і поправки до Основного закону не повинні вноситися вузькою більшістю без участі опозиції. А референдум в цьому випадку може бути використаний для того, щоб обійти вимоги для досягнення достатнього консенсусу", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Європа розкритикувала український закон про референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути