пʼятниця, 30 листопада 2012 21:40

Європа хотіла б, аби Україна була пластеліновою - експерт

Європа хотіла б, аби Україна була пластеліновою - експерт
Володимир Цибулько. Фото: oplot.info

Відповідальність за результати виборів та їх оцінку міжнародною спільнотою має нести не тільки влада, а й опозиція.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько, коментуючи звіт зі спостереження за виборами Парламентської Асамблеї Ради Європи.

"Ці висновки свідчать про те, що ідеальних виборчих систем у світі немає і кожен знаходить свій спосіб подати себе у більш виграшному світлі на тлі інших. Наприклад, Україна в нинішній ситуації є таким зразком для дошкуляння — що "ось Україна і така не така, а така не сяка". Тому будь-які висновки щодо України зажди носитимуть глибоко суб'єктивний характер", - наголосив він.

Експерт додав: "Тому що дуже хотілося б в уявленні європейських політиків, щоби Україна була пластелинова, щоби з нею можна було б зліпити все, що заманеться кожному. Але відповідати за результати цього ліплення ніхто не хоче".

Цибулько переконаний, що Європа довго витримувала паузу і не оголошувала результати моніторингу парламентських виборів в Україні, оскільки очікувала на фрмування парламентської більшості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекомендації ПАРЄ можна буде виконувати тільки після зміни влади - ескперт

Однак, рекомендації ПАРЄ Україні врахувати таки треба і треба намагатися робити виборче законодавство максимально прозорим, зауважив експерт.

Водночас, за його словами, основні претензії ПАРЄ стосувалися саме мажоритарної складової виборів.

"По суті, претензії до пропорційної системи немає. Зауваження стосувалися фактично мажоритарної складової. Тому провину за це має брати на себе не тільки влада, а й опозиція. Провину за це мають взяти на себе ті, хто проголосував за такий закон про вибори. А фактично самеопозиція позиціонувала себе переможцем у боротьбі за закон про вибори. Якщо ж опозиція вважала, що вони таким чином створили для владу пастку, щоб зіграти справжню переможну кампанію, але ж вони цього не зробили. Тому це свідчить про безвідповідальність, або ж свідчить про те, що опозиція грає на інтереси третьої сторони", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні регресує демократія, це навіть не застій - ПАРЄ

Цибулько додав: "Так само і до влади мають бути претензії не менші, ніж до опозиції. Але не можна робити винним в усьому тільки владу. Адже такий висновок і такий хід кампанії був прогнозований проголосованим законом про вибори.

"Результат, звісно, не плачевний, але, фактично, кілька мажоритарних округів зіпсували всю картину. Хоча не передбачати цього було б помилкою", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Європа хотіла б, аби Україна була пластеліновою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути