четвер, 16 вересня 2021 12:26

"Це жах" - нардеп з оборонного комітету розповів, як "спалюють" гроші на армію

"Це жах" - нардеп з оборонного комітету розповів, як "спалюють" гроші на армію
За два роки не було жодної особи, яка б понесла відповідальність за те, що зброя, військова техніка не постачаються. Фото: @NationalBankOfUkraine

Видатки з державного бюджету на оборону стабільно збільшують. Однак і стабільно ростуть суми грошей, які не використовують. Про це сказав народний депутат від "Голосу", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Наприклад, є така найважливіша стаття видатків сектора безпеки - модернізація, розвиток озброєння, закупівля, ремонт озброєння, військової техніки. Це те, на чому їздять, з чого стріляють, чим захищають батьківщину.

22,4 мільярда гривень запланували в бюджеті 2021 року. З яких за різними оцінками від 7 до 12 мільярдів ще досі не використано. Тобто від половини до третини.

Що відбувається щороку в нашому комітеті? Починаючи з листопада і до грудня. Є, наприклад, контракт, замовлення на постачання умовно 50 БТРів. Приблизно в листопаді вони мають бути поставлені до 31 грудня. Наприкінці листопада приходять представники замовника, Міністерства оборони, виробника і кажуть: "Не можемо, не встигаємо".

А відповідно до закону, якщо якусь частину грошей не використовують, вона має повертатися до Держказначейства. І вони кажуть: "Гроші все одно згорять, тому давайте на них купимо щось інше". Інколи це набої, інколи, вибачте, табуретки. Не завжди те, що найважливіше. Коли ми кажемо: "Стоп, а навіщо вам табуретки? Вам же потрібні БТРи?", - нам кажуть: "Гроші ж все одно згорять", - розповів депутат.

За словами Рахманіна, подібне називається "перекидкою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики вперше за п'ять років обстріляли Щастя: поранений міський голова

"Найжахливіше, що це регулярно, системно відбувається в секторі безпеки й оборони. Це порушення бюджетного процесу, закону. І за порушення закону, невідповідність державного оборонного замовлення фактичного і планового хтось має відповідати.

За два роки роботи у Верховній Раді не пам'ятаю жодної особи, юридичної чи фізичної, яка б понесла відповідальність за те, що зброя, військова техніка не постачається", - сказав парламентарій.

Фінансування оборони з 2014-го постійно збільшується, на це має іти не менш як 5% ВВП, нагадав депутат. У теперішньому проєкті державного бюджету це 5,95%.

У вересні ЗМІ повідомляли, що серед міністрів, яких можуть звільнити, є міністр оборони Андрій Таран.

15 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2022 рік. Видатки на Міністерство оборони запланували - 131 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"Це жах" - нардеп з оборонного комітету розповів, як "спалюють" гроші на армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути