Ексклюзиви
понеділок, 26 липня 2021 19:48

"Є декілька версій": чому Зеленський змінив голову Служби зовнішньої розвідки

"Є декілька версій": чому Зеленський змінив голову Служби зовнішньої розвідки
"Зеленський відзначив, що з Литвиненком працював кілька років в РНБО. Це може свідчити, що він лояльний до президента", каже Олег Жданов. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський призначив головою Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка через його зв'язки із Великою Британією та лояльність до команди глави держави. Про це Gazeta.ua розповів Олег Жданов, військовий експерт, працівник оперативного управління Генштабу (2003-2006).

"Зеленський відзначив, що з Литвиненком працював кілька років в РНБО. Це може свідчити, що він лояльний до президента. Розуміє політику Зеленського. Президент довіряє Литвиненку. Складно сказати, як Литвиненко діятиме на посаді. Ми не знаємо планів команди Зеленського. Невідомо, куди рухається країна", – говорить Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фінансуватимуть друзів та родичів": чому Банкова втручається у роботу Держкіно

"Перша версія, чому президент звільнив Валерія Кондратюка, який очолював Службу зовнішньої розвідки з 5 червня 2020-го, – він причетний до скандалу щодо викрадення судді Миколи Чауса (генпрокурор Молдови заявив, що українські спецслужби вивезли Чауса до України. – Gazeta.ua)", – каже експерт.

Друга версія – ця ситуація просто привід зняти Кондратюка, наголошує Жданов. Додає: "Литвиненко – більш лояльний до Великої Британії. Навчався у Королівському коледжі оборонних наук в Лондоні (у 2012-2013 роках. – Gazeta.ua). Ця країна займає не останню позицію у формуванні зовнішньої і внутрішньої політики. Денис Монастириський, якого призначили очільником МВС, теж навчався у Британії".

23 липня президент Володимир Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка. Звільнив з посади Валерія Кондратюка. Кондратюк очолював Службу зовнішньої розвідки з 5 червня 2020-го. Причини звільнення Зеленський не вказав. Кондратюк у 2014-2015 роках був начальником департаменту контррозвідки СБУ. З 2015 по 2016-й – начальник Головного управління розвідки міноборони. За часів президентства Петра Порошенка був заступником голови Адміністрації президента (2016-2019).

Литвиненко з 2014 до 2019 був заступником секретаря РНБО. З 2019 до 2021-го – директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Зараз ви читаєте новину «"Є декілька версій": чому Зеленський змінив голову Служби зовнішньої розвідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути