пʼятниця, 23 листопада 2012 15:51

"Якщо закон про референдум запрацює, ми втратимо Конституцію як основу держави" - експерт

"Якщо закон про референдум запрацює, ми втратимо Конституцію як основу держави" - експерт
Ігор Коліушко: проти закону про референдум треба боротися. Фото: www.ukrinform.ua

Із ухваленням закону про референдум , ми втрачаємо Конституцію як основу держави.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт, керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Коментуючи ініціативу партії ВО "Батьківщина" провести всеукраїнський референдум з приводу звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, експерт наголосив: "Я думаю, що зробити це майже нереально. Бо цей закон написаний не для опозиції. У мене складається враження, що за цим законом тільки влада здатна організувати референдум і планує зробити це один раз для конституційного перевороту в країни".

Коліушко додав: "Те, що опозиція визнає цей закон і вже готова на нього посилатися - це, звичайно, дуже сумно".

Він наголосив, що закон про референдум може нести безліч небезпек, та основна його загроза у тому, що таким чином влада може змінити Конституцію.

"Для влади він потрібен тільки для зміни Конституції. Все решта вона робить без цього. Процедура там надзвичайно складана і провести референдум за цим законом дуже складно, а добитися якогось результату, якого б не хотіла влада — просто неможливо", - переконаний він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ключковський: При наявності цього закону про референдум – забудьмо про демократію

Зараз, на думку Коліушка, необхідно боротися проти самого закону. Так, зокрема, за його словами, експерти вже написали звернення до президента та кілька аналітичних матеріалів, щоби пояснити, що цей закон насправді собою представляє.

"Адже після цього все змінюється, ми втрачаємо Конституцію як основу держави, ми більше не маємо жодної основи. У будь-який момент можуть оголосити референдум і винести на нього що завгодно", - наголосив він.

Експерт додав: "Зараз треба боротися проти закону. Чому мене і дивує опозиція, бо замість того, щоби боротися проти закону про референдум, вона вже декларує, що буде щось по ньому проводити".

Як повідомлялося раніше, опозиція ініціюватиме Всеукраїнський референдум з питання скасування статті 365 Кримінального кодексу України, за якою засуджено екс-прем'єр-міністра, лідера партії "ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції переконані, що закон про референдум приведе до державного перевороту

Нагадаємо, в разі набуття чинності закону результати народного волевиявлення будуть автоматично змінювати законодавство, в той час як сьогодні вони мають лише рекомендаційне значення. Проте представники "Батьківщини" підкреслюють, що мають намір домагатися проведення референдуму незалежно від рішення президента щодо цього закону.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо закон про референдум запрацює, ми втратимо Конституцію як основу держави" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути