середа, 25 липня 2012 18:09

Якщо Кличко потрапить до парламенту, мерське крісло йому вже буде не цікаве - експерт

Якщо Кличко потрапить до парламенту, мерське крісло йому вже буде не цікаве - експерт
Тарас Березовець переконаний: вибори мера Києва будуть у 2013 році. Фото: obozrevatel.com

Вибори мера Києва скоріш за все відбудуться у травні 2013 року, бо не можна змусити Верховну Раду назначати дату голосування.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Тарас Березовець.

Він переконаний, що причина затягування призначення дати виборів мера Києва лише в тому, що на сьогоднішній день рейтинги Олександра Попова є недостатніми для перемоги на виборах.

"По суті, якби сьогодні відбувалися вибори, Кличко з великою вірогідністю переміг би на них. І зрозуміло, що цей кандидат не влаштовує. Це проблема не Попова. Попов, насправді, набагато кращий мер, ніж Кличко. Тут проти нього працює ставлення киян до партії, до якої він належить", - переконаний експерт.

Березовець також підкреслив, що вибори мера Києва скоріш за все відбудуться у травні 2013 року разом із виборами до Київської міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори мера Києва слід проводити в 2013 році - "регіонал"

"Розрахунок на те, що зараз Кличко пройде у Верховну Раду, стане головою фракції і йому буде вже не цікаво балотуватися на посаду мера. Відповідно, вибори можна буде провести одночасно із виборами до Київської міської ради. А за законом, було свого часу у 2009 році роз'яснення Конституційним судом, що вибори Київради мають відбуватися через 5 років після попередніх. Відповідно, це має бути травень 2013 року. От тоді і будуть вибори київського мера", - пояснив політолог.

Водночас, те що у столиці України такий довгий час не має міського голови, Березовець вважає ненормальним.

"Це єдина столиця серед європейських країн, яка не має обраного громадою мера, а має назначеного урядом голову адміністрації. Ситуація не нормальна. Але цей факт де-юре не є порушенням, тому що це в компетенції Верховної Ради, і закон не визначає, через скільки Верховна Рада має призначити вибори. А юридичних підстав змусити депутатів проголосувати за вибори мера немає жодних", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори мера Києва повинні відбутися цього року - голова ЦВК

Водночас, експерт зазначив, що Попов може і не стати провладним кандидатом на посаду мера Києва.

"За останнім даними, у нього є високий особистий антирейтинг. Тому не виключено, що може представляти владу на цих виборах зовсім інша кандидатура. Є декілька людей, які за своїм потенціал можуть претендувати на це. Принаймні, Григорій Омельченко заявив про свої амбіції балотуватися на виборах, крім нього як мінімум дві кандидатури в місті від Партії регіонів, які можуть змагатися за посаду мера", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катеринчуку згадають співпрацю з владою та не включать в п'ятірку - політолог

У той же час від опозиції можуть спробувати балотуватися ще декілька людей: "Є Олександра Кужель, яка заявила про свої амбіції балотуватися, є Микола Катеринчук, який може позмагатися, хоча шансів немає. І є Микола Томенко, бо особливо для нього було б це раціонально, оскільки посаду віце-спікера він втратить, а в Києві у нього рейтинг непоганий".

Зараз ви читаєте новину «Якщо Кличко потрапить до парламенту, мерське крісло йому вже буде не цікаве - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути