пʼятниця, 02 жовтня 2020 17:32

ЄС вимагає скликати сесію парламенту через розкрадання коронавірусного фонду

ЄС вимагає скликати сесію парламенту через розкрадання коронавірусного фонду
Співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов: "Треба негайно скликати сесію парламенту через розкрадання коронавірусного фонду, а від НАБУ - провести розслідування зловживань"

"Європейська Солідарність" вимагає терміново зібрати засідання Верховної Ради та заслухати звіт про використання коштів з коронавірусного фонду, а також розпочати кримінальні провадження щодо розкрадання цього фонду.

Про це заявив співголова фракції Артур Герасимов на брифінгу. Лікарі з регіонів України, які взяли участь у брифінгу, підтвердили катастрофічну ситуацію з розвитком пандемії, пише пресслужба партії "ЄС".

Герасимов нагадав, що на початку епідемії парламент України виділив Зеленському та його уряду 65 мільярдів гривень на боротьбу з ковідом. "Це було майже півроку тому і, на жаль, замість боротьби з ковідом команда Зеленського зробила цей фонд зручним корупційним інструментом по відмиванню коштів без нагляду", – сказав Герасимов.

Він додав: "Було дуже сумно дивитися на висновки Рахункової палати, міністерства фінансів, інших державних установ відносно використання фонду. Знаєте, скільки закуплено апаратів штучної вентиляції легень з фонду по боротьбі з ковідом? Нуль. Знаєте, скільки закуплено обладнання для облаштування приймальних відділень опорних лікарень? Нуль. Всі говорили про доплати лікарям. Але ви знаєте скільки використано і виплачено цих доплат? 5% від того, що заплановано".

Він також зазначив, що в Україні досі найменша у Європі кількість тестувань. "65 мільярдів гривень, які були виділені парламентом більше ніж півроку тому, вистачило б на те, щоб зробити більше 80 мільйонів тестів. При рівні 80 тисяч тестів на добу, що достатньо з точки зору фахівців для нашої країни, нам би вистачило на більш ніж тисячу днів. Тобто майже на три роки. Але цього немає", – наголосив депутат.

"Ми звертаємося до влади – зупиніться в розкраданні фонду, зупиніться в крадіжках на здоров'ї людей, здоров'ї населення", – сказав Герасимов.

"Також ми звертаємося до Національного антикорупційного бюро з проханням розслідувати – куди діваються гроші з фонду", – підкреслив співголова фракції.

"Європейська Солідарність" вимагає терміново зібрати сесію парламенту. Перше – отримати звіт про використання коштів з фонду по боротьбі з ковідом. Друге – отримати звіт правоохоронців відносно всіх журналістських розслідувань, які показують, як розкрадаються ці кошти, і як неефективно і непрофесійно вони використовуються. Третє – ми хочемо почути від уряду Зеленського дуже чіткий план заходів по захисту лікарів. І четверте – ми хочемо, щоб терміново були прийняті зміни до бюджету та правил використання цього фонду по боротьбі з ковідом для того, щоб лікарі отримали реальний захист. Для того, щоб боротьба з коронавірусом була реальною, а не міфічною – тільки на папері", – наголосив Герасимов.

Він нагадав про вимогу "Європейської Солідарності" забезпечити реальне страхування медиків від коронавіурусу. "Це питання, які обов'язково мають бути винесені на позачергову сесію парламенту", – заявив Герасимов.

Зараз ви читаєте новину «ЄС вимагає скликати сесію парламенту через розкрадання коронавірусного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути