вівторок, 26 листопада 2013 07:00

ЄС та Росія можуть домовитись за спиною Януковича - експерт

ЄС та Росія можуть домовитись за спиною Януковича - експерт
Фото: informator.su

Саміт "Східного партнерства" пройде в литовському Вільнюсі 28-29 листопада. Україна сподівається підписати на ньому асоціацію з ЄС.

21 листопада уряд розпорядився призупинити процес підготовки до укладення угоди про асоціацію з Євросоюзом. Кабмін мотивував це необхідністю розвитку економічних відносин з Росією та СНД. Вже ввечері того ж дня обурені рішенням уряду люди зібралися на Майдані Незалежності в Києві.

Через три дні вони провели масштабну акцію на Європейській площі. Люди надалі продовжують протестувати. Про ситуацію довкола євроінтеграційного курсу країни Gazeta ua поговорила в інтерв'ю із політологом Віктором Небоженком.

Член моніторингової місії Європарламенту в Україні Александр Квасневський вже сказав, що Україна не підпише Угоду з ЄС. Наскільки це реалістичний сценарій?

- Це ж геополітика. Це не просто бажання Януковича, або Європи. Це колосальний зсув, який готували років двадцять. І для того, щоби його скасувати треба теж скільки ж часу. Тому не варто перейматись. Можливо, навіть будуть дострокові президентські вибори. Там вже може перемогти людина, яка чесно скаже – я приведу вас в Європу.

Тобто шлях євроінтеграції перед Україною наразі не закритий?

- Процеси зараз лише наростають. Вслід за Вільнюсом буде Відень, Брюссель. Європа не залишить Україну, а буде і надалі намагатись вести перемовини із тим же Януковичем. Звичайно, всі вже зрозуміли що це за людина – він намагається отримати вигоду від прямо протилежних сторін. Це дуже поширений тип карткової гри, дрібної політики, але в геополітиці такого не було. Тому, нічого не закінчилось, через декілька місяців він може раптово згадати, що він у Вільнюсі щось не підписав.

Як реагуватиме ЄС на подібні заяви, розпорядження?

- Європа вже пише план "Б", тобто процес тиску на "євро ворогів", на тих депутатів із правлячого класу Партії регіонів, які зробили найбільший "внесок" у руйнування підписання Угоди про асоціацію. І тоді їм не буде легко, бо вони дивні: їдуть самі в Європу, а іншому населенню країни не дають. Тому Європа зараз прекрасно розуміє, як показати свою силу.

До чого зараз апелюватиме опозиція, особливо проводячи масові акції?

- Тепер всі кандидати від опозиції будуть відрито говорити: "Ми зробимо все від нас можливе, аби Україна опинилась в Європі". І тоді цікаво, що на противагу запропонує Адміністрація президента цьому бажанню. Янукович сам розхитав цей маятник. 2010 році він присвятив Митному Союзу, 2011 – Євросоюзу, через рік знов МС. Весь 2013 рік був присвячений підготовці до Вільнюського саміту. Тому ці 50%, які зараз обманулись – вже зараз про нього не проголосують, саме тому вже почалась виборча президентська кампанія.

До чого призведе така поведінка Януковича?

- Сама позиція шантажу, яку продемонстрував Янукович по відношенню до Путіна та ЄС дала можливість Путіну перемогти Європу. Але відомо якою ціною. Це призведе до того, що до літа наступного року населення РФ замість лозунгу: "Досить годувати Кавказ", буде говорити: "Досить годувати Україну". Тепер Путіну треба думати, що він повинен зробити особисто доброго для Януковича, щоб той не образився і не поїхав у маленький Вільнюс.

Чи не рано казати, що Україна взяла курс на МС?

- Київ нікуди не взяв курс. Це лише невелика група людей, яка контролює владу в Україні зараз домовляються з такою ж групою людей в Росії. Не варто думати, що така величезна країна може так взяти, розвернутись і взяти інший курс. Зараз ми побачимо, як буде це загострюватись. Не думаю, що Путіну страшно подобається кожен квартал виділяти уряду Азрову значну суму.

У розпорядженні уряду говориться про тристоронню комісію. Є в ній потреба?

- По-перше, всі аргументи Азарова та Кабміну дуже слабкі. Взагалі цей документ має судову перспективу. По-друге, це дуже небезпечна формула, яка може призвести до того, що Росія з ЄС домовляться про певні умови по відношенню до України. В 1989 році Михайло Горбачов і Джордж Буш домовили про вирішення "румунської проблеми". Диктатор Ніколае Чаушеску вступив в конфлікт як із Заходом, так із Радянським Союзом. В результаті відбулась Бухарестська революція. Тому те, що пропонує Азаров – дуже небезпечно для президента Януковича. ЄС і Росія можуть домовитись за спиною президента. Наслідки очевидні.

Зараз ви читаєте новину «ЄС та Росія можуть домовитись за спиною Януковича - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути