Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2024 08:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Елітні авто для росіян: два члени ЄС виступили проти санкцій

Елітні авто для росіян: два члени ЄС виступили проти санкцій
Дві країни виступають проти перекриття потоку елітних авто до РФ. Фото: pixabay.com

Франція та Німеччина виступають проти зусиль ЄС закрити лазівку, через яку росіяни мають змогу купувати елітні автомобілі класу люкс.

Наразі розкішні авто потрапляють до Росії через Білорусь, пише видання Politico.

"Париж і Берлін змусили інших членів Євросоюзу зважити, чи варто розділяти 14-й пакет санкцій проти РФ і аналогічні заходи проти Білорусі, щоб встигнути укласти угоду до саміту G7 в Італії 13-15 червня. Це могло б дозволи ЄС просунутися у плані санкцій, одночасно припинивши боротьбу за санкції проти Білорусі", - повідомили журналістам джерела у дипломатичних колах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попри санкції у Росію завозять елітні авто - розслідування УП

Блок запровадив санкції стосовно Білорусі ще до початку повномасштабного російського вторгнення. Однак у обмеженнях є лазівки, через які країна перетворилася на перевалочну базу для санкційних товарів, що згодом потрапляють до Росії.

"Якщо ми будемо вживати слабких заходів щодо Білорусі, знаючи, що товари прибувають до Москви через Мінськ, це буде трохи смішно", - сказав Poitico один із дипломатів ЄС.

Якщо санкція затверджена, всі лазівки повинні бути закриті, заявив старший науковий співробітник аналітичного центру Bruegel Жолт Дарваш.

"Коли експорт предметів розкоші до Росії заборонений, такі товари не повинні потрапляти до Росії через треті країни", - наголосив він.

Раніше стало відомо, що ЄС готується посилити санкції проти Білорусі, щоб закрити останню лазівку, яка дозволяла Москві імпортувати розкішні автівки та інші західні товари, заборонені санкціями.

Попри санкції, до Росії через Білорусь продовжують ввозити автомобілі марок Rolls-Royce та Mercedes-Benz. Для громадянина РФ не становить жодної проблеми придбати люксову машину на території країни.

Щомісячний потік транспортних засобів і запчастин до них із країн ЄС до Білорусі зріс із $50 млн у січні 2022-го до $268 млн у січні 2024 року.

Зараз найбільша складова експорту із ЄС - це Білорусь. Завозяться водночас машини переважно з Німеччини та Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Елітні авто для росіян: два члени ЄС виступили проти санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути