пʼятниця, 15 липня 2011 14:57

Експерт розповів, якою має бути справжня пенсійна реформа

Експерт розповів, якою має бути справжня пенсійна реформа

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що ухвалений Верховною Радою законопроект про пенсійну реформу не сформував законодавчі умови і економічні механізми для справжньої реформи. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Справжня реформа має полягати у переході від однорівневої до трирівневої системи, - наголошує експерт. - Тобто, необхідно запровадити другий — накопичувальний корпоративний рівень і третій — персональний. Таку систему можна запровадити з будь-якого фінансового року. На накопичувальний корпоративний рівень людина може перейти навіть за 5 років до пенсії. Він передбачає відрахування работодавцем якогось відсотку зарплати на ваш особистий рахунок. Нині він відраховує все до Пенсійного фонду. Третій рівень — це коли ви самі відкриваєте собі пенсійний рахунок у фонді і щомісяця відкладаєте на нього будь-яку суму — чи то 50 чи 300 гривень. Таким чином, вийшовши на пенсію, людина отримуватиме гроші з трьох джерел і її старість буде забезпечена".

Ну думку фахівця, одного пенсійного закону для проведення реформи мало, потрібно вносити зміни у Податковий і Бюджетний кодекси.

"Якщо частина відрахувань від зарплати ітиме на ваш накопичувальний рахунок, то Пенсійний фонд недоотримає кошти. Щоб виплачувати пенсії нинішнім пенсіонерам, слід скорочувати витрати на державний апарат. А влада не хоче економити на собі. Цього року, навпаки, витрати на Верховну Раду, Адміністрацію президента, на суди, на прокуратуру зросли на третину, тобто, на 10 мільярдів гривеь. Вартість об'єктів Євро-2012 зростає щомісяця. За таких умов запровадити пенсійну реформу неможливо", переконаний Андрій Новак.

Як повідомлялося раніше, Верховну Рада прийняла в цілому закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Його має підписати президент України Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, якою має бути справжня пенсійна реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути