вівторок, 02 січня 2018 19:48

Експерт прокоментував продовження мораторію на продаж землі

Експерт прокоментував продовження мораторію на продаж землі
Землі сільськогосподарського призначення "розбазарять", якщо продаватимуть в корупційних умовах, вважає політолог Олександр Кочетков. Фото: відкриті джерела

Землі сільськогосподарського призначення "розбазарять", якщо продаватимуть в корупційних умовах. Про це Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Земля — один із найостанніших активів держави, який цікавить багатьох інвесторів в Україні і світі. Оцінюється приблизно в 100-120 мільярдів доларів. Нею цікавляться арабські країни, Ізраїль, у Європі — найбільше Німеччина.

Влада розглядає цю тему, як елемент збагачення для тих, хто керуватиме процесом. Схема, яку заклали ще за часів Януковича, передбачала викупити найкращі земельні ділянки бізнесменам, пов'язаних з владою. І потім перепродати потужним закордонним інвесторам з величезною вигодою. На жаль, у теперішньої влади залишається подібне ставлення до цього активу.

Учасники політичного процесу, які знаходяться поза владою, абсолютно із цим незгодні і мають достатньо аргументів. Зазвичай депутати підкорюються вказівкам з Адміністрації президента. Але в цьому питанні розглядають себе як майбутніх бенефіціарів, теж хочуть від того щось мати. Питання дуже складного консенсусу всіх владних угруповань. Або з'явиться політична сила, яка повністю контролюватиме владу, і вона одноосібно вирішить.

80 мільярдів доларів було би достатньо для реформування всієї країни, зробити потужну армію. Вистачить грошей на вирішення всіх проблем. В умовах корупції і нинішньої судової системи землю реалізують за третину від її реальної ціни. Розбазарять. Але ті, хто при владі, збагатяться. Зараз цього робити не можна. Потрібна стала ситуація економічного прогресу і прозора економічна система. Тоді є шанси, що актив використають на потреби країни", - пояснив Кочетков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко із собаками, Саакашвілі на розливі шампанського - як зустріли Новий рік політики

В Україні продовжили на 1 рік мораторій на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення. Відповідний закон 30 грудня 2017 року підписав президент Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прокоментував продовження мораторію на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути