вівторок, 19 січня 2016 18:41

Експерт пояснив, що змусить Росію залишити Донбас

Експерт пояснив, що змусить Росію залишити Донбас
Reuters

Запровадження "особливого статусу" для Донбасу змусить Кремль припинити війну. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Бондаренко.

"Найголовніше, що це дозволить припинити війну. Єдине, що все має пройти за українським сценарієм. Мають відбутися вибори на окупованих територіях. А російські війська повинні їх залишити", - зазначив він.

Експерт вважає: тоді Путін навіть "не збереже гарну міну за поганої гри".

"Для Росії "особливий статус" був приводом. Мовляв, вони підтримують самовизначення неіснуючого народу Донбасу. А якщо навіть і цього приводу не стане, за який вмирають зокрема і російські громадяни, то у Путіна навіть не залишиться можливостей зберегти гарну міну за поганої гри. Тому вони можуть припинити підтримку. А ще ціна на нафту настільки впала, що для російської економіки вона вже перетворюється у смертельну загрозу", - пояснив він.

На думку політолога, війна завершується. "Тому що для Росії зовсім не вигідним стало утримання збиткових і зруйнованих захоплених територій. Великим тягарем є і Крим. Куди були витрачені всі надлишки їх пенсійного фонду. Плюс - великі збитки по міжнародним санкціям", - додав Бондаренко.

За словами експерта, "особливий статус" дасть більше можливостей для влади на місцях, торгівлі. "І тільки цим фактично має і обмежуватись. Бо на всій територій повинні діяти українські закони", - зауважив він.

Однак за словами політолога, зміни до Конституції можуть і не проголосувати.

"Можливо не вистачить 301 голосу. Ура-патріоти, партія Ляшка, "Опозиційний блок" можуть зіграти на користь нашого ворога. І продовжиться ось це криваве перемир'я, яке висмоктує життя наших людей, ресурси і останні соки з української економіки", - резюмував Бондаренко.

Нагадаємо, депутати продовжили третю сесію Верховної Ради до лютого. На ній мають розглянути зміни до Конституції. 31 серпня парламент у першому читанні підтримав децентралізацію. Для затвердження у другому читанні потрібно 300 голосів. "Особливий статус" прописаний у перехідних положеннях проекту конституційної децентралізації. А особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, що змусить Росію залишити Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути