середа, 20 квітня 2011 08:57

Експерт про відставку Довгого: депутати Київради будуть співать гімни щастя Попову

Експерт про відставку Довгого: депутати Київради будуть співать гімни щастя Попову

Відставка секретаря Київради Олеся Довгого свідчить про те, що в Києві впроваджене пряме президентське правління.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Постраждає перш за все місцеве самоврядування. Наш депутатський корпус звичайно неосвічений та зажерливий, але він обраний киянами і, відповідно, отримав мандат довіри. Але це обрані депутати, а їм протистоять люди, яких призначають і це завжди удар по демократії. Це свідчить про те, що влада не збирається загравати з населенням та про те, що владоможцям не потрібен легітимний мер та міськрада. Вони воліють керувати усім з кабінету призначеного голови міськдержадміністрації", - додав експерт.

Говорячи про майбутнє команди столичного градоначальника, політолог прогнозує що її чекає доля фракції БЮТ у Верховній Раді.

"Київська команда буде розкладатися за тією ж методикою, як розкладалася опозиція, БЮТ та "Наша Україна" після перемоги Януковича, тобто з'являться свої київські "тушки", які будуть спакетовані в так звану справедливу більшість. Це буде зроблено дуже швидко. Проте це не вирішує проблему управління зі столицею. І те що можна було б зробити з Одесою, Комсомольськом не можна зробити з Києвом, мер повинен бути легітимний - це людина, якій люди добровільно делегували свої голоси, а в нас формується президентське правління найбільшими містами України. Поки ж результатом відставки Довгого стане переформатуванням Київради, яка буде підпорядковуватися будь-якій фантазії голови Київміськдержадміністрації", - прогнозує політолог.

Політолог також переконаний, що підпорядкування Київради не буде сприяти Олександру Попову у підвищенні рейтингу.

"Звичайно ні. Попову звичайно буде легко керувати наляканими депутатами, до яких будуть застосовувати ті ж методи, що й до парламентської опозиції. Однак він не має шанси отримати голоси киян, бо він навчився керувати лише керованими депутатами, а це далеко не те саме, що зібрати голоси киян", - підкреслив Небоженко.

Експерт також сумнівається, що Довгий опиниться за гратами після своєї відставки.

"Гарантії є у Черновецького. Але я щось не бачу, щоб Довгий був би аж надто наляканим. У нього є рішення Київради. І таким чином зараз, якщо порушувати справу проти Довгого, то треба саджати усіх депутатів Київради, а вони йдуть у тушки. Таким чином, у влади залишається два варіанти: або садити їх і тоді проводити перевибори та отримати ще більш радикальну Київраду, або робити з них тушки, які будуть співати гімни щастя Попову. Я думаю, що влада піде другим шляхом. Владі буде простіше керувати Київрадою де є тушки, що залякані жартами про відкриття проти них кримінальних справ ніж чергові демократичні вибори. Влада дуже швидко відмовляється опиратися на народ", - констатував експерт

"Однак рано чи пізно це закінчиться, бо усі вибори неможливо буде сфальсифікувати і доведеться шукати популярне обличчя, яке почне критикувати владу і Попову нема чого буде йому протиставити", - резюмував Небоженко.

Нагадаємо, що напередодні Київрада відправила у відставку свого секретаря Олеся Довгого, задовольнивши його заяву. За відповідне рішення проголосували 112 зі 113 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про відставку Довгого: депутати Київради будуть співать гімни щастя Попову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути