пʼятниця, 17 червня 2022 19:16

Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок – політолог про візит прем'єра Британії

Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок – політолог про візит прем'єра Британії
Джонсона дуже турбує, що Україну можуть схиляти стосовно поступок Росії, наголошує Михайло Басараб. Фото: "Крим.Реалії"

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який приїхав з візитом до Києва 17 червня, хотів досягнути кілька завдань. Одне з них – можливий тиск на Україну з боку найбільших країн Євросоюзу щодо поступок і переговорів з Росією. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

"Приїзд Джонсона сьогодні слід розглядати в контексті вчорашньої зустрічі з лідерами Франції, Німеччини й Італії. Прем'єр Британії виявляє особливий інтерес до ухвалення важливих рішень щодо України західними державами. Упевнений, із Зеленським говорили про перебіг вчорашніх переговорів – щодо тих деталей, які не публікували у ЗМІ. Зокрема, питання можливих переговорів України й Росії, Зеленського й Путіна. Це припущення, Джонсон приїхав дізнатися, що саме просили лідери цих трьох держав щодо переговорів з Путіним", – говорить Басараб.

Джонсона сильно турбує, що Україну можуть схиляти до поступок Росії, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія хоче задушити нашу економіку" - як Україні виграти битву за море

"Візит прем'єра Британія стосується того, щоб на Україну не тисли. Бо попередній візит Джонсона стосувався категоричної позиції Лондона щодо можливих домовленостей Москви й Києва. Як пишуть ЗМІ, Джонсон заявив, що не рекомендує обговорювати будь-які поступки. Натомість наголосив, що Британія підтримуватиме Україну на шляху до повної перемоги. Припускаю, що цей візит також про те, що жодних поступок не може бути", – каже Басараб.

Британія демонструє свою заявку на лідерство в східній Європі, додає політолог.

"Це демонстрація особливих відносин між Україною та Британією. Сьогоднішній візит – коригувальний, щоб швидко зняти інформацію і не допустити небажаного сценарію щодо поступок. Які гіпотетично могли обговорювати вчора", – наголошує Басараб.

Ішлося також і про санкції, додаткову допомогу з боку всього НАТО, додає політолог.

"Якщо Джонсон говорив про неприпустимість поступок, то в такій розмові повинні були лунати додаткові аргументи підтримки України. А це означає озброєння, яке особливо цікавлять зараз Україну, і збільшення тиску на Росію", – говорить Басараб.

Британський прем'єр Борис Джонсон приїхав до Києва 17 червня. Президент України Володимир Зеленський обговорив з ним постачання важкої зброї та систем протиповітряної оборони. Джонсон запропонував Зеленському масштабну програму підготовки українських військових на британській території. Тижнем раніше Зеленський зустрічався з британським міністром оборони Беном Воллесом. Попередній візит Джонсона був 9 квітня.

16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр Італії Маріо Драгі відвідали Київ. Побували у зруйнованому росіянами місті Ірпінь на Київщині й зустрілися із Зеленським.

Зараз ви читаєте новину «Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок – політолог про візит прем'єра Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути