четвер, 05 серпня 2021 11:35

"Диявол в Росії сильніший за Зеленського" – що казав Марчук про війну, Путіна та Україну

"Диявол в Росії сильніший за Зеленського" – що казав Марчук про війну, Путіна та Україну
"Подивімося на реальну динаміку поведінки Росії? Невже ще є віра, що у неї прокинеться здоровий глузд?", казав Євген Марчук. Фото: LIGA.net

Україна повинна готуватися до різких воєнних кроків Росії. Не можна вірити, що у президента РФ Владіміра Путіна прокинеться здоровий глузд. А главі держави Володимиру Зеленському треба позбавлятися "двієчників" із своєї команди.

Gazeta.ua зібрала найяскравіші цитати колишнього прем'єр-міністра, ексголови Служби безпеки України й міністр оборони Євгена Марчука, який помер 5 серпня.

Про зміни у світі та чому Україна відстає

"Світ дуже швидко погіршується, в тому числі і з "допомогою" коронавірусу. Причому стрімке ускладнення йде на всіх рівнях людського буття. Часи непрості і для досвідчених управлінців. А у нас у цей час молода команда, яка поки тільки вчиться. І ми бачимо, що вони дуже повільно позбавляються від двієчників і не шукають досвідчених репетиторів. У цьому головна причина. Все інше – похідне".

Про російсько-українську війну

"Які ще потрібні аргументи нашій владі, щоб оголосити Росію агресором з відповідними міжнародно-правовими наслідками? Скільки ще потрібно Росії збити наших бойових і транспортних літаків на нашій території? Скільки ще потрібно залпів "Градів" з російської території по наших військових? Скільки ще десятків чи сотень важких танків і БТРів має Росія нагнати на нашу територію? Скільки ще великих арсеналів російської зброї на нашій території ми маємо виявити до тих, що уже виявили? Скільки ще сотень наших військових має загинути, щоб нарешті дійшло? Я знаю, знаю, які є перестороги. Але подивімося на реальну динаміку поведінки Росії? Невже ще є віра, що у неї прокинеться здоровий глузд?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 126 мільйонів на чотирьох. Економіст оцінив премії на держпосадах

Про Крим

"З точки зору нормального, хорошого, збалансованого патріотизму хочеться вірити, що мирний шлях повернення Криму реальний. Але з позиції цинічного реалізму, зараз, на жаль, це неможливо. Думати, що військовим способом або якимось насильницьким способом, всупереч протидії Росії, це можна зробити... Треба бути реалістами – не вийде. Це не означає, що Україна повинна залишати зусилля з деокупації".

Про президента РФ Путіна

"Диявол з того боку набагато досвідченіший президента Зеленського, і вся машина Путіна набагато сильніше і набагато досвідченіший нинішньої нашої команди. У мене немає оплесків. Але, з іншого боку, наші потроху набирають так обертів. Чи не за всіма параметрами, як треба було. Ясно, що економіка і коронавірус створюють серйозні дуже проблеми. Я не бачив поки жодного разу, щоб ми десь переграли Путіна".

Про плани Путіна

"Пам'ятаємо слова Путіна: "Організатори будь-яких провокацій, які загрожують корінним інтересам нашої безпеки, пошкодують про скоєне так, як давно вже ні про що не шкодували". Це я беру як гіпотезу, що можна з білоруського напрямку створити нам проблеми. Придумають якийсь привід. Я допускаю, що можуть бути серйозні акції проти України. Тим більше, що Росії дуже важливо дискредитувати 30-річчя незалежності України".

Про Мінські домовленості

"Мені важко уявити, що українська сторона могла так відчайдушно вірити в те, що Росія, проводячи довгострокову політико-військову операцію проти України, буде дотримуватися якихось Мінських домовленостей. Це при тому, що Росія до Мінська відверто проігнорувала не тільки Будапештський меморандум, а і ряд фундаментальних міжнародних договорів. В тому числі і зареєстрованих в секретаріаті ООН. Тобто Росія продемонструвала своє відношення до більш значущих міжнародних документів. Мова не йде про те, що Мінські домовленості хороші чи погані. Вони могли бути. Мова йде про готовність України до крутих розворотів в поведінці Росії, які ми просто зобов'язані були передбачити і мати 2-3, а то і більше готових акцій у відповідь, а не наздоганяти ситуацію".

Про президента-утікача Януковича

"Янукович на декілька років віддав в управління Росії міноборони і СБУ. Ці відомства були фактично розгромлені. Два попередніх міністри оборони і останній голова СБУ ховаються в Росії. Цілком таємний План стратегічного застосування Збройних сил був відомий Росії. Під виглядом переходу на контрактну армію була повністю зруйнована система воєнкоматів і відмінений призов. Усім трьом розвідкам було заборонено працювати по Росії навіть в інформаційному плані. Від східного кордону були далеко відведені майже всі важливі військові з'єднання. Не варто применшувати роль Януковича в цих процесах".

Про вступ України до НАТО

"Ми були 23 роки позаблоковою державою і в результаті маємо російську агресію, викликану зовсім не прийнятим якимось державним рішенням України про вступ до НАТО. Так, Росія буде зі шкіри геть лізти, щоб запобігти нашу євроатлантичну інтеграцію, буде серйозно лякати і самих членів НАТО і робити буде багато іншого. Але якщо ми зараз не почнемо рішучі кроки по євроатлантичної інтеграції найближчим часом при розумінні тих проблем і складнощів, ми закладемо серйозну проблему під фундамент нашої державної незалежності на десятиліття. Треба вирішуватися.

Але треба розуміти, що НАТО нам нічим не зобов'язане. І нам потрібно не тільки проситися, а й демонструвати конкретними діями, що ми готові, хочемо і рішуче налаштовані виконувати всі вимоги до кандидатів, і не розраховуємо ні на які поблажливості. І ні в якому разі не вести себе як бідний родич, хто просить все безоплатно, або як вічна жертва. Там таких не люблять".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ повідомила причину смерті Марчука

Про зустріч Зеленського і Джо Байдена

"Щоб такий візит відбувся, потрібна дуже серйозна попередня підготовка української сторони. Не з покаянням треба їхати і не з простягнутою рукою".

Про об'єднання України

"Росія в нашому випадку дуже вміло розмиває найважливішу силу будь-якої держави – консолідацію нації. Зі свого особистого досвіду, з численних міжнародних переговорів точно знаю: коли перед початком переговорів ти дивишся на главу делегації, партнера по переговорах, ти, крім предмета переговорів, повинен точно знати – у нього за спиною консолідована нація, народ. Це крім збройних сил і економіки. Це ключове питання, і я думаю, що загальнонаціональне прозріння в цьому сенсі вже десь близько".

5 серпня помер колишній прем'єр-міністр, голова Служби безпеки України й міністр оборони Євген Марчук. Йому було 80 років.

Генерал армії Марчук був першим чинним головою СБУ з листопада 1991 року по липень 1994-го. Керував урядом із березня 1995 року по травень 1996-го. З червня 2003-го по вересень 2004 року був міністром оборони. З 21 листопада 2018 року Марчук представляв Україну в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях. 19 травня 2019-го його звільнили від виконання обов'язків.

Зараз ви читаєте новину «"Диявол в Росії сильніший за Зеленського" – що казав Марчук про війну, Путіна та Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути