Ексклюзиви
пʼятниця, 06 липня 2012 16:43

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Двуязычию - да", "Мы думаем и говорим по-русски" - мітинг у Луганську

"Двуязычию - да", "Мы думаем и говорим по-русски" - мітинг у Луганську
Мітингувальники тримали в руках прапори з символікою Партії регіонів та різні плакати. Фото: podrobnosti.ua

У Луганську близько тисячі людей мітингували біля будівлі обласної державної адміністрації на підтримку Закону "Про основи державної мовної політики".

Присутні тримали в руках прапори з символікою Партії регіонів, плакати "Мовному законопроекту - так", "Двуязычию - да", "Мы думаем и говорим по-русски", "Национализм не пройдет". Крім того, вони розтягнули плакат в довжину майданчика перед ОДА "Рiдна мова росiйська".

Серед учасників мітингу були представники всеукраїнського молодіжного об'єднання "Молоді регіони", що приїхали з різних міст області, про що свідчили таблички з назвами населених пунктів.

На мітингу виступив голова Луганської обласної ради Валерій Голенко, який заявив, що ухвалення мовного закону - це те, чого давно чекали всі російськомовні жителі країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах "Беркут" по-звірячому розправився з опозицією

"Ті, хто зараз виступає проти цього закону, фактично виступають проти багатомільйонних українських громадян, чия рідна мова російська. Хіба це демократично? Ми повинні відстояти наше право розмовляти, думати і навчати дітей рідною російською мовою", - заявив Голенко.

Водночас 40 представників опозиційних сил: "Батьківщини", ВО "Свобода" і громадської організації "Просвіта" також прийшли до стін адміністрації. Але щоб виступити проти мовного закону. Побачивши чисельну перевагу "регіоналів", вони провели свою акцію у сквері перед будівлею ОДА біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

"Мені незрозуміло, чому, якщо в нашій області так підтримують російську мову, людей, працівників заводу треба зганяти на її захист. Відповідь очевидна - мова мало кого цікавить. Молоде покоління луганчан прекрасно розуміє українську і поважає її. Східняки повинні згадати, що вони такі ж українці, що вони - нащадки великої нації переможців, а не рабів", - зазначив представник "Свободи" Олександр Шкуратівський.

Після мітингу прес-служба Партії регіонів у своєму релізі зазначила, що в їхній акції брали участь 5 тис. осіб, що не відповідає оцінкам правоохоронців, які вони висловили журналістам - близько 1 тисячі людей.

Зараз ви читаєте новину «"Двуязычию - да", "Мы думаем и говорим по-русски" - мітинг у Луганську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

151

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути